11.11.2020, kello 09.56

Tavoitteena pienreaktorit

Rolls-Royce Tshekin ydinvoimaan

Brittiläinen Rolls-Royce ja Tshekin valtiollinen energiayhtiö CEZ ovat allekirjoittaneet aiepöytäkirjan mahdollisuudesta rakentaa Tshekin tasavaltaan modulaarisia pienydinvoimaloita (SMR).

Autoistaan tunnettu Rolls-Royce on vahva toimija myös energia-alalla, jossa se on Britannian johtava modulaaristen pienydinvoimaloiden suunnittelija. Yhtiön standardoidut, tehdasvalmisteiset komponentit ja pitkälle viedyt, edistyneet valmistusprosessit alentavat kustannuksia. Lisäksi moduulien nopea kokoonpano säävarman kuomun alla voimalaitospaikalla varmistaa aikataulussa pysymisen.

Britanniassa perustettu SMR-yhtymä tekee tiivistä yhteistyötä paitsi osakkaidensa kesken myös Britannian hallituksen kanssa, millä pyritään varmistamaan, että sarjavalmisteiset pienydinvoimalat toteutuvat saarivaltakunnassa. Yhtymän tavoitteena on myös SMR:ien vienti.

Yhtymään kuuluvat kansallisen ydinvoimalaboratorion (NNL) ja ydinvoiman rakentamiseen keskittyvän tutkimuskeskuksen (AMRC) ohella yrityksiä kuten Assystem, Atkins, BAM Nuttall, Jacobs, Laing O’Rourke, Rolls-Royce ja TWI.

UK SMR:n väliaikainen toimitusjohtaja Tom Samson sanoo, että ydinvoimalla on keskeinen osa ilmastonmuutoksen torjunnassa ja taloudellisessa toipumisessa ympäri maailman. Kun voimme toimittaa huokeasti ja nopeasti kokonaisen voimalaitoksen, on se epäilemättä houkutteleva vaihtoehto CEZ:lle, jonka senkin on tähdättävä luotettavaan ja vähähiiliseen energian tarjontaan.

- Uudet energiaratkaisut ja -teknologiat ovat ensiarvoisen tärkeitä toiminnassamme ja sen vuoksi olemme jo kotvan tähyilleet modulaaristen pienreaktoreiden suuntaan, erityisesti tutkimusyhtiössämme UJV Řež:ssä. Tulevina vuosina ne voivat olla tärkeä vaihtoehto, jota emme voi sivuuttaa, toteaa puolestaan CEZ:in toimitusjohtaja Daniel Beneš.

Lähde: PEi

Teksti: Jukka Kortelainen/ Havainnekuva: World Nuclear Association

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit

Tshekit Suomen edellä tärkeässä asiassa

Mielestäni tulisi nopeuttaa Suomeen sijoitettavien pienydinvoimaloiden rakennuspaikkojen selvittämistä. Kaavoituksellisesti ajateltuna Helsingin Malmille saattaisi yksi sellainen sopia.

Riku Wäyrynen - ma heinäk. 10 16:53:54 2023