12.12.2014, kello 09.34

Hiilivoimala Saksan Ensdorfissa

Saksa käyttää fossiilisia vielä vuosikausia

Saksa pyrkii energiakäänteellään irtautumaan ydinvoimasta ja korvaamaan sen uusiutuvalla energialla vuoteen 2022 mennessä. Tuore tutkimus arvioi kuitenkin, ettei vaihdos onnistu kädenkäänteessä vaan että maa on riippuvainen fossiilisista polttoaineista vielä vuosikausia.

Geotiede- ja luonnonvarainstituutin (BGR) keskiviikkona 10.12. julkaisema selvitys kertoo koruttomasti, että Saksa on väistämättä kiinni öljyssä, maakaasussa ja kivihiilessä vielä lähimpien vuosikymmenten ajan.

Sitä tosiasiaa ei muuta miksikään “Energiewende” eikä sen paremmin äskettäin hyväksytty energiatehokkuuden toimenpideohjelmakaan, selvityksessä todetaan.
Vaikka uusiutuva energia hallitsee yleistä mielipidettä, Saksa tarvitsee siitä huolimatta fossiilisia energialähteitä turvatakseen siirtymisen vähähiiliseen energiajärjestelmään, selvityksen laatijat kirjoittavat.

Yli kymmenen vuotta energiakäänteen alullepanon jälkeen öljy, maakaasu sekä kivi- ja ruskohiili kattavat yhä 80 prosenttia Saksan energian kulutuksesta.
Mutta panostukset uusiutuvaan energiaan ja vaiheittainen luopuminen ydinvoimasta ovat toki taanneet sen, että uusiutuvan energian osuus on pelkästään vuodesta 2013 noussut melkein viisi prosenttia.

Kasvihuonekaasujen vähentämisen pitkä tie

Tutkimus vahvistaa kritiikin, joka nousi esiin muutama päivä sitten Saksan hallituksen asettaman erityiskomitean työn myötä. Ilmastonsuojeluun ja energiatehokkuuteen tähtäävät uudet toimenpidesuunnitelmat eivät ole tarpeeksi konkreettisia eivätkä riittäviä tavoitteiden saavuttamiseksi, komitean neljä professoria sanoivat.

Kansalaisjärjestö Germanwatchin äskettäin julkaisema ilmastonmuutosindeksi osoittaa Saksan hiilidioksidipäästöjen nousseen lisääntyneen hiilivoimatuotannon takia. Saksa on maailman 58 suurimman hiilidioksidipäästäjän joukossa sijalla 22.

Mutta hallitus toivoo joulukuussa hyväksytyn ilmastonsuojeluohjelman muuttavan tilanteen. Seuraava askelmerkki on vuodessa 2020, jolloin kasvihuonekaasupäästöjen pitäisi olla 40 prosenttia pienemmät kuin vuonna 1990.

– Varmistamme, että energiatehokkuus saa vihdoin ansaitsemansa huomion, talousministeri Sigmar Gabriel sanoi esitellessään hallituksen tehokkuustoimenpiteitä. Samassa yhteydessä ympäristöministeri Barbara Hendricks totesi olevansa vakuuttunut, että Saksa saavuttaa ilmastotavoitteensa.


Lähde ja kuva: EurActiv

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit