18.01.2021, kello 10.32

Jo tänä vuonna

Portugalissa hiili ulos sähköntuotannosta

Sinesin hiilivoimalaitos Portugalissa suljettiin torstai-iltana 14. tammikuuta. Sen jälkeen maassa on enää yksi toiminnassa oleva hiilivoimala, joka sekin on tarkoitus sulkea marraskuussa.

Portugalin energiayhtiö EDP julkisti päätöksensä ajaa alas Sinesin 1 296 MW:n hiilivoimalaitos viime vuoden heinäkuussa, mikä merkitsi samalla sulkemisajankohdan aikaistamista kahdelle vuodella – vuodesta 2023 vuoteen 2021. EDP:n alkuperäisen suunnitelman mukaan Sines oli tarkoitus sulkea vasta vuonna 2030.

Sulkemispäätös on osa EDP:n hiilestä irtautumisstrategiaa, joka perustuu siihen, että energiantuotanto rakennetaan vahvasti uusiutuvien varaan, yhtiöstä todettiin vuoden 2020 heinäkuussa.

EDP:n päätös kiihdyttää hiilisähkön tuotannosta luopumista oli yhtiön mukaan luonteva seuraus meneillään olevaa energiamuutosprosessia, joka on linjassa Euroopan hiilineutraaliustavoitteiden ja Portugalin kansallisen energia- ja ilmastosuunnitelman kanssa. Niissä painopiste on vahvasti uusiutuvissa.

Sinesin sulkemisen jälkeen Portugalissa on enää vain Pegon hiilivoimalaitos käytössä ja sekin on siis tarkoitus sulkea kuluvan vuoden marraskuussa. Sen jälkeen Portugalista tulee Euroopan neljäs maa, jonka sähköntuotannosta hiili katoaa täysin. Tässä suhteessa hiilineutraaleita ovat jo Belgia (2016), Itävalta ja Ruotsi (2020).

Saksa, Tshekki ja Puola tulevat jälkijunassa

Ilmastoaktivistit aplodeeraavat tapahtumalle alleviivaten sitä, että Sinesin voimalaitoksen kasvihuonekaasupäästöt ovat käsittäneet suunnilleen 12 prosenttia Portugalin kokonaispäästöistä.

- Portugali on edennyt neljässä vuodessa siihen, että vuodelle 2030 asetettu karkea aikataulu hiilestä irrottautumiselle onkin muuttunut konkreettisiin suunnitelmin hiilestä vapautumiseen jo kuluvun vuoden loppuun mennessä. Sinesin odotettua aiempi alasajo korostaa sitä todellisuutta, että kun jokin maa sitoutuu puhtaaseen energiaan, uusiutuvien taloudellisuus mahdollistaa muutoksen erittäin nopeasti, toteaa Europe Beyond Coal-yhdistyksen kampanjajohtaja Kathrin Gutmann.

- Saksa, Tshekki ja Puola ovat sitoutuneet sähköntuotantohiilestä luopumiseen tai harkitsevat sitä vasta 2030-luvun jälkipuoliskolla tapahtuvaksi. Näiden maiden on syytä huomata, että kunnianhimoisten aikataulujen välttäminen merkitsee entistä enemmän kurottavaa, kun muutokset ympärillä tapahtuvat kaikesta huolimatta, Gutmann lisää.

Europe Beyond Coalin mukaan Portugalin lisäksi viiden muun Euroopan maan odotetaan lopettavan hiilen käyttö sähköntuotannossaan vuoteen 2025 mennessä: Ranskan 2022, Slovakian 2023, Britannian 2024, Irlannin 2025 ja Italian vuonna 2025.

Lähde: EURACTIV

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: EDP

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit