02.02.2021, kello 09.23

Energiakäänne ajurina

Saksan lisäkantaverkon tarve vain kasvaa

Saksan sähköverkko-operaattorit katsovat tarvitsevansa kantaverkkoa jopa enemmän kuin on suunniteltu vuodelle 2030. Tilanteen tekee hankalaksi se, että voimassa oleva ohjelmakin laahaa aikataulustaan jäljessä.

Asiasta uutisoineen Der Spiegelin mukaan operaattorit ovat julkistaneet ensimmäisen luonnoksensa kantaverkon laajentamisesta vuoteen 2035 (NEP 2035). Siinä todetaan sähköjärjestelmän olevan menossa siihen, ettei siinä piakkoin ole enää lainkaan ydinsähköä ja hiilisähköäkin alati vähemmän ja vähemmän. Uusiutuvan sähkön lisääntyvä osuus johtaa taas siihen, että kantaverkkoa tarvitaan merkittävästi lisää.

Kantaverkkoyhtiöt arvioivat, että tarvitaan 72 - 76,5 miljardin euron investoinnit vuoteen 2035 mennessä. Verrattuna vuoden 2030 suunnitelmiin Saksa tarvitsee useita satoja kilometrejä lisäkantaverkkoa vuoteen 2035 mennessä. Arvion suuruus riippuu tosin siitä, kuinka paljon eri aloja sähköistetään.

Saksan liittopäivät hyväksyi torstaina 28. tammikuuta maan kantaverkon laajennusta koskevaan lakiin lisäyksiä, joilla muun muassa päivitettiin tärkeimpien laajennushankkeiden listaus sekä pyrittiin tehostamaan suunnittelu- ja lupaprosesseja.

Saksan hallituksen kaavailuissa on, että vuoteen 2030 mennessä maan sähköstä 65 prosenttia tulisi uusiutuvista energialähteistä. Mutta haasteena on myös se, että sähkön tarve kaiken kaikkiaan kasvaa edessä olevalla vuosikymmenellä.

Jotta uusiutuvaa sähköä voidaan ottaa vastaan enenevissä määrin, tarvitaan aiempaa joustavampaa kantaverkkoa, joka kestää heittelevän tuotannon ja kysynnän välillä. Lisäverkkojen rakentaminen on kuitenkin laahannut Saksassa. Suurimpana syynä ovat olleet protestoivat kansalaiset ja osavaltioiden hallitukset, jotka ovat nostaneet oikeustoimia muutamista rakennuskohteista.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Michael Recher_dpa

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit