16.09.2016, kello 14.46

Kaukolämmön tuotantomuodot hintavertailussa

Maakaasu-CHP edullisin

Kaukolämmön kokonaishinnan kannalta maakaasua käyttävä sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitos on edullisin tapa tuottaa kaukolämpöä. Tämä selviää tuoreesta kaukolämmön hintatilastosta.

Suuren kerrostaloyhtiön asukkaat maksoivat kaukolämmöstä vajaat 72 euroa megawattitunnilta. Rivitalon tai pienkerrostalon asukkaiden hinta oli reilut 77 euroa ja pientaloasukkaat maksoivat vähän yli 84 euroa megawattitunnilta. Hinta on kokonaishinta, joka sisältää myös verot. Tiedot ilmenevät 1.7.2016 päivätystä kaukolämmön hintatilastosta.

Hintatilasto sisältää 215 kaukolämpöverkon hinnat — käytännössä tilaston kattavuus on lähes 100 prosenttia. Tilaston sisältämät hinnat ovat valtakunnallisia keskiarvohintoja.

Kaukolämmön energiamaksu on noussut 0,1 prosenttia tammikuun ensimmäiseen päivään verrattuna. Energiamaksu nousi 11 kaukolämpöverkon alueella ja hintaa laskettiin 30 verkon alueella. Hinta pysyi ennallaan 174 verkon alueella.

Kaukolämmön hinta muodostuu kahdesta komponentista: tehomaksusta ja energiamaksusta. Kaukolämmön tehomaksu vastaa sähkökaupasta tuttua perusmaksua. Tehomaksun ja energiamaksun lisäksi kaukolämpöasiakkaan maksama kokonaishinta sisältää veroja — polttoaineiden valmisteveroa ja arvonlisäveroa. Verojen osuus kaukolämmön kokonaishinnasta oli tilastojen mukaan heinäkuussa 28,5 prosenttia.

Yhteistuotanto edullisempaa

Kaukolämmön tuottaminen sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksessa (CHP) on edullisempaa kuin pelkkää kaukolämpöä tuottavassa erillistuotantolaitoksessa. Yhteistuotantolaitoksessa tuotetun kaukolämmön kokonaishinta oli tilaston mukaan 76,3 euroa megawattitunnilta — erillistuotantolaitoksessa hinta oli 82,1 euroa.

Kokonaishinnaltaan edullisin kaukolämmön tuotantomuoto on maakaasulla toimiva sähkön ja lämmön yhteistuotanto. Näin tuotetun kaukolämmön kokonaishinnaksi muodostui 70,4 euroa megawattitunnilta. Toiseksi edullisin tapa on turvekäyttöinen yhteistuotanto (71,2 e/MWh) ja kolmanneksi edullisin turvekäyttöinen erillistuotanto (78,5 e/MWh).

Kokonaishinnaltaan kallein tapa tuottaa kaukolämpöä on maakaasua käyttävä erillistuotanto. Tällä tavalla kaukolämmön kokonaishinnaksi muodostui 86,2 euroa megawattitunnilta. Biopolttoaineiden käyttö erillistuotantolaitoksessa on selvästi edullisempaa — hinnaksi muodostuu 82,5 euroa megawattitunnilta. Kivihiilikaukolämmön oli tilaston mukaan 82,4 euroa megawattitunnilta.

Kokonaishintavertailussa verrokkirakennus on tilavuudeltaan 5000 kuutiometrin pienkerrostalo.

Kaukolämmön hintatilaston voi imuroida täältä.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit