01.11.2016, kello 14.08

Veronalennus parantanut kilpailukykyä

Turve edullisin CHP-polttoaine

Turve oli tämän vuoden toisella neljänneksellä yhä edullisin yhteistuotantolaitosten (CHP) pääpolttoaine. Toiseksi edullisin oli metsähake, kallein oli taas kivihiili, kertoo Energiavirasto.

Pelkästään nimellishintoja tarkastelemalla järjestys oli päinvastainen, mutta kun hintoihin lisätään turpeen ja kivihiilen lämmöntuotannon valmisteverot ja päästöoikeuden hinta sekä metsähakkeella tuotettavan sähkön tuki, oli turve edullisin polttoaine.

Kaikkien pääpolttoaineiden hinnat olivat viime vuoden toiseen neljännekseen verrattuna alhaisempia: turpeella 7,8 prosenttia, kivihiilellä 5,0 prosenttia ja metsähakkeella 4,5 prosenttia.

Turpeen ja metsähakkeen kilpailukykyä on parantanut maaliskuun alusta lukien voimaan tullut valmisteveron alentaminen, mikä samanaikaisesti nosti metsähakesähkön tukea. Kivihiilen valmisteveroa korotettiin tämän vuoden alusta lukien, mutta nimellishinta (hinta rannikolla) oli tämän vuoden toisella neljänneksellä 24 prosenttia alhaisempi kuin vuonna 2015 vastaavana aikana.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit