21.09.2020, kello 11.28

Investointeja 5 mrd:n €:n edestä

Kreikassakin hiili hiipuu 2020-luvulla

Kreikka on sitoutunut vähentämään hiilen käyttöä nykyisestä 80 prosenttia vuoteen 2023 mennessä. Hintalappua sitoumukselle kertyy 5 miljardia euroa.

Analyysiyhtiö Global Datan mukaan tavoite on erittäin optimistinen ja siten myös huippuhaastava, kun otetaan huomioon, että vielä viisi vuotta sitten eli 2015 hiilen osuus Kreikan sähköntuotantopaletista oli 41,6 prosenttia.

Vuonna 2019 osuus oli kuitenkin laskenut jo 27,9 prosenttiin, ja vuodelle 2030 ennuste on, että todennäköisesti vielä pieni osa palettia on hiiltä, mutta joka tapauksessa alle 10 prosenttia, arvioidaan Global Datasta.

- Sähköntuotantoon tehdyt investoinnit ovat Kreikan viime vuosien suurimpia ja ne riittänevät siihen, että hiiliperusteisesta tuotannosta voidaan pikkuhiljaa luopua ja vuosi vuodelta vahvistaa uusiutuvien osuutta paletissa, Global Datan vanhempi sähköanalyytikko Somik Das sanoo.

Dasin mukaan uusiutuva energian (ml. pienvesivoima) odotetaan kasvavan merkittävästi kuluvan vuosikymmenen aikana, jolloin 85-90 prosenttia uudesta kapasiteetista tulisi uusiutuvista. Tästä 55-60 prosenttia olisi aurinkoenergiaa (PV).

Kreikan viherinvestointien odotetaan luovan yli 8 000 uutta työpaikkaa läntisessä Makedoniassa ja Megalopolin alueella. Valtion energiayhtiön PPC:n on tarkoitus rakentaa läntiseen Makedoniaan aurinkoenergiapuistoja 2,3 GW:n edestä. Myös öljy-yhtiö Hellenic Petroleum aikoo sijoittaa alueella aurinkoenergiaan.

- Ympäri Kreikkaa on tällä hetkellä yli 25 GW:n edestä aurinko- ja tuulihankkeita joko ilmoitettuina, lupahakemusvaiheessa tai rakenteilla. Lupaavat näkymät vetävät puoleensa myös investoijia, joille Kreikka edustaa vielä paljolti hyödyntämätöntä vihreää potentiaalia, Somik Das toteaa.

Lähde:PEI

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit