01.02.2021, kello 10.13

Kiinaan yli kolmannes uudesta kapasiteetista

Aurinkosähkö kovaan kasvuun tänä vuonna

Aurinkosähkön kysyntä kasvaa maailmassa kuluvana vuonna siihen tahtiin, että uutta kapasiteettia arvioidaan nousevan 30 prosenttia, kirjoittaa EnergyLiveNews.

Tällaiseen tulokseen on päätynyt IHS Markit uudessa raportissaan, jonka mukaan alalla nähdään vuonna 2021 ennätysmäärä uutta kapasiteettia. Sen rakentamista vauhdittavat moduulien hintojen lasku, mikä puolestaan alentaa aurinkosähkön tuotantokustannuksia.

IHS Markitin analyysin mukaan Kiinan osuus kattaa noin 35 prosenttia koko maailman vuoden 2021 uudesta aurinkoenergiakapasiteetista.

Myös merituulivoima ja vihreä vety lupaavassa kasvussa

Myös merituulivoimassa nähdään raportin mukaan melkoista kasvua, kun arvio on, että uutta kapasiteettia nousee yli 10 GW. Se on lähes kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna. Näissäkin asennuksissa Kiinalla on selvä johtoasema.

Kasvun odotetaan jatkuvan myös vihreän vedyn tuotannossa, jossa päädyttiin jo viime vuonna ennätykseen. Saman tahdin ennakoidaan jatkuvan kuluvana vuonna, kun tuotantokustannukset alenevat entisestään. Kustannusten arvioidaan pienenevän jopa 40 prosenttia vuoteen 2025 mennessä.

- Olemme ensi kertaa tilanteessa, jossa aurinkoenergian globaali kysyntä kasvaa yli 30 prosenttia, vaikka moduulien hinnat pysyvät vielä ensimmäisen vuosipuoliskon aikana korkealla. Tämä on ennen kokematonta aurinkoenergia-alalla, IHS Markitin puhtaan energian teknologiasta vastaava toimitusjohtaja Edurne Zoco sanoo.

Edellisen yhtiökumppani Andrei Utkin toteaa puolestaan, että merituulivoiman hyödyntäminen avomerellä syvissä vesissä on viimein siirtymässä kaupalliseen vaiheeseen. Teknologian luotettavuus on todistettu lukuisissa pilottihankkeissa, ja nyt vuonna 2021 päästään ensimmäistä kertaa kelluvan merituulikapasiteetin huutokauppoihin Britanniassa ja Ranskassa.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Shutterstock

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit