25.01.2021, kello 10.29

Kapasiteettia 1 000 MW

Brittien toinen siirtoyhteys Ranskaan valmis

Britannian kantaverkkoyhtiön National Gridin toinen sähkön siirtoyhteys Ranskaan on valmistunut. Yhteydessä voidaan nyt siirtää täydellä 1 000 megawatin kapasiteetilla vähähiilistä sähköä maiden välillä.

Sähkökauppiaat ryhtyivät välittömästi ostamaan kapasiteettiosuuksia 240 kilometriä pitkästä merenalaisesta kaapelista, joka kulkee Englannin kanaalin alitse Hampshiren Farehamista Normandian Caeniin.

Siirtolinkki on yhteisyritys National Gridin ja ranskalaisen kantaverkkoyhtiö RTE:n välillä. IFA2-yhteys lisää merkittävästi puhtaalla energialla tuotetun sähkön siirtokapasiteettia, joka voidaan jakaa kahden maan kesken.

Kapasiteetiltaan yhden gigawatin (GW) eli 1 000 megawatin (MW) siirtoyhteydellä kyetään toimittamaan sähköt 1 miljoonalle brittitaloudelle. Määrä vastaa noin 1,2 prosenttia Britannian sähköntarpeesta.

Matalahiilisen sähkön tuonnilla Ranskasta britit arvioivat voivansa välttää 1,2 miljoonan hiilidioksiditonnin päästämisen ilmakehään. Se vastaa kuta kuinkin sitä, että yhteyden ensimmäisen täyden toimintavuoden aikana istutettaisiin 50 miljoonaa puuta.

Briteillä neljä toiminnassa olevaa siirtoyhteyttä

National Gridin toimitusjohtaja Jon Butterworth sanoo, että IFA2 on viimeisin maailmanluokan insinööritaidon näyte, joka auttaa muuttamaan niin Britannian kuin sen naapurimaiden sähköjärjestelmiä vähähiilisiksi.

Rakennustöiden aloittamisen jälkeen vuonna 2018 IFA2:lla on nähty enemmän kuin 1 000 insinööriä ja muita erikoisosaajia, joille on kertynyt kaikkiaan noin 3,2 miljoonaa työtuntia.

National Gridillä on nyt neljä toiminnassa olevaa siirtoyhteyttä naapurimaihinsa. Kaksi niistä on Ranskaan (IFA ja IFA2), yksi Hollantiin (BritNed) ja yksi Belgiaan (Nemo Link). Näiden lisäksi kaksi hanketta on rakenteilla – Norjaan North Sea Link, jonka on tarkoitus valmistua tänä vuonna ja Tanskaan Viking Link, joka valmistuu vuonna 2023.

Vuoteen 2030 mennessä 90 prosenttia National Gridin siirtoyhteyksillä tuodusta sähköstä on tarkoitus olla nollapäästöisistä lähteistä tuotettua. Yhtiö arvioi, että vuosien 2020 ja 2030 välillä sen siirtoyhteyksillä vältetään yli 100 miljoonan CO2 -tonnin päästöt ilmakehään.

Lähde: PEi

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: National Grid

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit