27.07.2015, kello 15.49

Kylmä kesä näkyy kaukojäähdytyksessä

Poikkeuksellisen viileän alkukesän takia kaukojäähdytyksen tuotanto on pienentynyt viime kesään verrattuna. Huomattavin ero viimevuoteen nähden on ollut kulutushuippujen määrässä.

Kylmä kesä näkyy kaukojäähdytyksen tuotannossa

Muun muassa Tampereella ja Helsingissä viileät säät ovat näkyneet kesäkuun kylmäenergian tuotannossa. Viimevuotisista lukemista on jääty jonkin verran, mutta erityisesti hellepäivien puute näkyy kulutuspiikkien määrässä.

– Viimekesänä energiaa meni jäähdytykseen paljon. Tällä hetkellä ollaan jonkin verran pienemmässä energiamäärässä. Kesäkuu oli vielä melkein vastaavissa lukemissa, mitä viimevuonna, mutta heinäkuu on ollut selkeästi tavanomaista kylmempi ja viimevuoden lukemista tullaan luultavasti jonkin verran jäämään, kommentoi Helenin jäähdytysliiketoiminnan päällikkö Kosti Koski.

Mitään ongelmia jäähdytystehon vähäinen kysyntä ei kuitenkaan Kosken mukaan aiheuta ja mahdollisiin tuleviin kulutushuippuihin on silti varauduttu muun muassa Esplanadin puiston alle rakennetulla jäähdytysvesivarastolla.

– Espan ja Pasilan jäähdytysvesivarastot ovat käytössä ja ne pidetään aina täyslatingissa. Ne ladataan täyteen toimitusvarmuuden ylläpitämiseksi. Käytännössä viileä kesä tarkoittaa sitä, että Katri Valan lämpö- ja jäähdytyslaitoksen ei tarvitse tuottaa jäähdytystä yhtä paljon. Lämpöä siellä pumpataan toisaalta täydellä teholla talteen jätevedestä, Koski kertoo.

Tampereella asiakaskohtainen jäähdytystehon tarve on niin ikään ollut jonkin verran viimevuotista vähäisempää. Tampereen Kaukolämpö Oy:n asiakkuuksista vastaava johtaja Pasi Muurinen kuitenkin muistuttaa, että viimevuonnakin lämpimimmät kelit osuivat elokuulle ja heinäkuun loppuun. Lopullisia johtopäätöksiä kannattaa siis tehdä vasta syksymmällä.

Kaukojäähdytys kiinnostaa

– Suurin ero viimevuoteen on ollut kulutushuippujen määrässä. Kysyntää silti riittää. Oikeastaan tuotetun jäähdytysenergian absoluuttinen määrä on meillä suurempi kuin viime vuonna, sillä asiakasmäärät kasvavat jatkuvasti. Asiakastasolla voidaan kuitenkin sanoa, että jäähdytystarve on alku kesästä ollut vähäisempää, Muurinen toteaa.

Tampereella kaukojäähdytysliiketoimintaa harjoitetaan vasta neljättä vuotta, joten verkkoon on ehditty liittää vasta 12 asiakasta. Sopimuksia lähivuosina liitettävistä kohteista on kuitenkin kertynyt jo paljon. Tällä hetkellä keskustassa on kolme erillistä jäähdytysverkkoa, joihin tuotetaan jäähdytys energiaa siirrettävillä konteilla. Verkot yhdistetään toisiinsa tämän kesän aikana.

– Ensi kevääksi meille valmistuu Näsijärven rantaan pumppaamo, jolla saadaan tuotettua vapaajäähdytystä verkkoon jo ensikesän aikana. Kesällä 2017, kun varsinainen jäähdytyslaitoskin valmistuu, voimme luopua konttiratkaisuista tai siirtää ne reserviin. Kaukojäähdytyksen kysyntä Tampereella on kyllä ylittänyt kaikki odotukset, Muurinen kiittelee.

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit