01.09.2020, kello 11.23

Liittokansleri Angela Merkel:

Saksan kirittävä ilmastotoimissaan

Saksa on ottanut ratkaisevia askeleita ilmastohaasteiden edessä viime vuosina, mutta ponnistelujen on lisäännyttävä, liittokansleri Angela Merkel sanoi medialle vuotuisessa pressitilaisuudessaan Berliinissä.

Clean Energy Wiren uutisoinnin mukaan Merkel sanoi, että hyvistä syistä aiomme pikemminkin kiihdyttää kuin hidastaa ponnistelujamme tulevina vuosina. Näin siksi että emme pelkästään näe ilmastonmuutoksen uhkaavan omaa toimeentuloamme, vaan vielä enemmän toimeentuloa Afrikassa, jossa se aiheuttaa pako- ja muuttoaaltoja.

Merkel painotti, että koronapandemia ja ilmastonmuutos ovat kumpikin laajoja ja henkeä uhkaavia kriisejä, jotka koettelevat “kestävää elämäntapaa. Toivottavasti opimme näistä haasteista, niin silloin kun huolehdimme biodiversiteetistä tai vähennämme haitallisia ilmastopäästöjä, liitokansleri lisäsi.

- Talouden pyörien liikkeellä pitäminen on Saksan hallituksen ykkösasioita tänä syksynä, mitä edistetään muun muassa vahvistamalla ilmastoystävällisiä teknologioita ja digitalisaatiota. Tällä pohjustetaan energiamuutoksen seuraavaa siirtoa muun muassa ottamalla vetyä entistä laajemmin käyttöön.

Haluaa päästökaupan laajenevan liikenteeseen ja lämmitykseen

Merkelin mukaan EU:n vieminen hiilineutraaliksi vuoteen 2050 mennessä on erittäin kunnianhimoinen tehtävä, mikä edellyttää monia muutoksia meiltä kaikilta ja mikä on toteutettava hyvin rajallisessa aikataulussa. Hän muistutti, että vuosisadan puolivälin tienoilla tämän hetken nuoret ilmastoaktivistit ovat suunnilleen työelämänsä puolivälietapissa.

- Tämän vuoksi meidän on nyt asetettava vuoden 2030 tavoitteet EU:lle, Merkel totesi ja lisäsi kannattavansa päästökaupan laajentamista muille aloille. Toivottavasti onnistumme laajentamaan päästökauppaa energia- ja teollisuuspäästöistä myös liikenteen ja lämmityksen päästöihin, koska kokemuksen mukaan hintasignaali on useimmiten se tärkein merkki muutoksen aikaan saamisessa.

Merkel otti esille myös globaalin ilmastohaasteen todetessaan, että suunnitellussa YK:n ilmastokokouksessa COP 26 Glasgowissa on ensi vuonna tarkoitus parantaa kansallisia tavoitteita, koska toistaiseksi sovituilla tavoitteilla ei millään päästä 1,5°C -asteen lämpenemisuralle.

Kysyttäessä liittokanslerilta pitkittyneestä Nord Stream 2 -maakaasuhankkeesta Merkel vastasi, että maan hallitus haluaa hankkeen maaliin. Rakennustyöt ovat törmänneet Yhdysvaltain asettamiin sanktioihin, mutta me vastustamme amerikkalaisten langettamia ylikansallisia sanktioita, hän lisäsi.

Clean Energy Wiren mukaan Merkeliä kutsuttiin aiemmin “ilmastokansleriksi” sen ansiosta, että hän oli tiukasti sitoutunut kansainvälisiin ponnisteluihin kasvihuonekaasujen vähentämiseksi. Myöhemmin hänen ansiolistansa on kuitenkin tahraantunut, erityisesti EU -tasolla, jolla Merkel on muun muassa jarruttanut autojen päästörajojen tiukentamista ja vain empien allekirjoitti unionin ilmastoneutraaliuteen tähtäävän tavoitteen.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Getty Images

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit