07.09.2020, kello 08.52

Baltian sähkökauppa puolittuu

Valko-Venäjän sähkö pannaan Baltiassa

Viron, Latvian ja Liettuan energiaministerit ovat sopineet keskeyttävänsä sähkökaupan Valko-Venäjän kanssa. Keskeytys iskee erityisesti valkovenäläiseen ydinsähköön, jota maa on vienyt Liettuaan.


Ostrovetsin ydinvoimalan ykkösyksikkö Valko-Venäjällä. 

Baltian maat aikovat myös ottaa käyttöön sähkökauppaan liittyvän tullimaksun, joka tullee voimaan ensi vuoden ensimmäisen kolmanneksen jälkeen, kunhan Latvia ja Liettua ovat saaneet siihen liittyvät lakimuutokset voimaan. Virolla lakipuoli on jo kunnossa.

Viron talous- ja infrastruktuuriministeri Taavi Aas sanoo, että sopimus parantaa Baltian markkina-asemaa ja kolmen valtion sähköntuottajien tulevaisuuden näkymiä.

Sopimukseen liittyvässä lausunnossa todetaan, että Baltian sähkökauppa keskittyy vastedes Latvian ja Venäjän rajalle, jossa käytetään ’ylijäämäkapasiteetteja’. Sähkökauppa Kaliningradin alueen ja Liettuan välillä jatkuu nykyisillä volyymeilla. Sopimuksen odotetaan supistavan Baltian maiden sähkökaupan noin puoleen nykyisestä määrästä.

Baltian maiden energiavirastot ovat jo saaneet sähkökaupan kapasiteettien laskentaan perustuvan uuden "kolminaismetodologian" puntaroitavakseen, minkä jälkeen sen saavat myös Baltian sähkömarkkinatoimijat. Uusi sopimus on voimassa siihen asti, kunnes alueen sähköjärjestelmät synkronisoidaan loppuvuodesta 2025.

Lähde: World Nuclear News

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: BelAES

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit