19.10.2020, kello 10.56

Koronapandemian keskellä Euroopassa

Sähköautojen markkinaosuus kolminkertaistuu

Sähköautojen myynti on kiihtynyt selvästi Euroopan talousalueella (EEA). Niiden markkinaosuuden arvioidaan yli kolminkertaistuvan kuluvana vuonna, arvioi liikenne- ja ympäristöjärjestö Transport and Environment (T&E).

T&E:n selvityksen mukaan sähköisten ajoneuvojen myynti ylsi Euroopassa yli 8 prosenttiin autojen kokonaismyynnistä vuoden 2020 ensimmäisellä puoliskolla. Tätä vauhtia niiden markkinaosuus kominkertaistuu vuoden loppuun mennessä.

Kun koronapandemia on vetänyt perinteisten polttomoottoriautojen myyntilukuja selvästi alaspäin kaikkialla maailmassa, sähköisten autojen myyntiluvut ovat osoittaneet selvää nousua. T&E -järjestö sisällyttää sähköisiin autoihin sekä täyssähköautot että ladattavat hybridit.

Näiden autojen suorien myyntien odotetaan noin kaksinkertaistuvan tänä vuonna, ja määrällisesti nousevan noin miljoonaan. T&E:n mukaan myynnin kasvun taustalla vaikuttavat EU:n henkilöautoille määrittämät tiukemmat päästörajat, jotka tulivat voimaan tänä vuonna. Myös Saksassa ja Ranskassa käyttöön otetut pandemia-aikaiset hankintaporkkanat ovat lisänneet sähköauto-ostoja.

T&E uskoo autonvalmistajien noudattavan kuluvalle vuodelle määriteltyjä päästörajoja, mikä nostaisi täyssähkö- ja ladattavien hybridiautojen markkinaosuuden 10 prosenttiin Euroopan talousalueella vuoden 2020 loppuun mennessä.

- Tämä johtuu EU:n asettamista päästörajoista, mutta myös monien autonvalmistajien viime vuonna tekemistä investoinneista, mistä heille kiitos, toteaa sähköisestä liikenteestä vastaava T&E:n johtaja Julia Poliscanova.

Autonvalmistajat eivät usko ’koronatrendin’ jatkuvan kovin pitkään

Euroopan autonvalmistajien liitosta (ACEA) sanotaan, että sähköautojen myyntiä ovat avittaneet koronaviruksesta toipumiseen liittyvät talousohjelmat. Mutta samalla liitosta muistutetaan, että tämä trendi ei välttämättä ole kovin pitkäaikainen ja ettei sen perusteella voi tehdä pitemmälle meneviä johtopäätöksiä, kun kasvua on pönkitetty 'keinotekoisilla' tuilla.

Liikenne- ja ympäristöjärjestö T&E kiirehtii EU:ta jatkamaan henkilöautojen päästörajojen kiristämistä, jotta varmistetaan se, että sähköiset ajoneuvot syrjäyttävät yhä enemmän saastuttavia autoja. Komissio onkin jo hahmotellut suunnitelmia päästörajojen kiristämiseksi osana unionin vuoden 2030 ilmastotavoitteita.

Autonvalmistajien ACEA:sta todetaan taas, että päättäjien pitää edistää latausinfran vahvistamista ja hankkeita, joilla nollapäästöisten autojen hankinta tehdään edulliseksi, ennen kuin harkitaan CO2-päästörajoen tiukentamista.

Lähde: Energyworld.com

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Shutterstock

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit