14.12.2020, kello 10.45

Maakaasu lämmittää vielä puolet asunnoista

Saksassa yli miljoona lämpöpumppua

Saksa on ylittänyt miljoonan rajapyykin lämpöpumppujen asennuksissa, kertovat alan edunvalvontajärjestö BWP ja hintavertailusivusto ’check24’.

BWP arvioi, että lämpöpumput ovat vähentäneet Saksassa hiilidioksidipäästöjä lähes 17 miljoonaa tonnia. Pysyäkseen ilmastotavoitteissaan maassa pitäisi BWP:n mukaan saavuttaa 2 miljoonan ilmalämpöpumpun rajapyykki kahden vuoden sisällä. Saksan historian ensimmäinen lämpöpumppu asennettiin yli 50 vuotta sitten.

Lämmityksen hallintaan kehitettyjen digitaalisten teknologien käyttö on yleistynyt saksalaisissa kotitalouksissa. Yksi viidestä kotitaloudesta käyttää älyteknologiaa alentaakseen energian kulutusta. Määrä on tuplaantunut vuodesta 2018, kertoo valtio-omisteinen KfW -kehityspankki.

- Useimmiten älyhallintaa käytetään lämmitykseen (12%), harvemmin valaistukseen (8%) ja muuhun sähkönkäyttöön (6%). Mutta nykyteknologian hyödyntämistä kohtaan esiintyy myös varauksellisuutta. Noin 45 prosenttia kotitalouksista, jotka eivät vielä käytä älykästä teknologiaa, ei voi kuvitella tekevänsä niin myöhemminkään. Pelot tietojen vuotamisesta ovat useimmiten tähän syynä, mutta myös kustannuksilla on vaikutuksensa, pankista todetaan.

Lämmityssektorilla riittää Saksassa vielä runsaasti potentiaalia CO2-päästöjen leikkaamiseen, sillä noin puolet asunnoista lämpiää maassa vielä maakaasulla ja varsinkin ikääntyvän väestön parissa öljylämmityskin on yhä yleistä. Saksan yli 40 miljoonaa kotitaloutta vastaa yli 9 prosenttia maan kokonaispäästöistä, joista suurin osa tulee huoneiden ja veden lämmittämisestä.

Lähde: Clean Energy Wire

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: BWP

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit