07.04.2020, kello 14.06

IRENA:n tuore tilasto

Uusiutuvissa 176 GW:n kasvu 2019

Uusiutuvan energian kapasiteetti lisääntyi maailmalla viime vuonna 176 GW:lla. Se on hitusen vähemmän kuin vuonna 2018, jolloin kasvua tuli 3 GW enemmän.

Kansainvälisen uusiutuvan energian järjestön IRENA:n äskettäin julkaiseman vuosikatsauksen ’Renewable Capacity Statistics 2020’ mukaan uusiutuva energia kattoi 72 prosenttia sähköntuotantokapasiteetin kaikesta globaalista kasvusta vuonna 2019.

Uusiutuvan energian kapasiteetti lisääntyi viime vuonna 7,6 prosenttia vuodesta 2018, ja kasvu tuli suurelta osin Aasiasta, jonka osuus uudesta kokonaiskapasiteetista oli 54 prosenttia.

Vaikka uusiutuvan energian kasvu hidastui hieman vuonna 2019, sen tuottaman sähkön kasvu päihitti vastaavan fossiilisähkön kasvun 2,6 -kertaisesti. Se oli jatkumoa jo vuodesta 2012 alkaneelle uusiutuvien hallinnalle sähköntuotannon kasvutilastoissa.

Uusiutuvaa jo 35% koko maailman sähköntuotantokapasiteetista

Vuonna 2019 uusiutuvat kattoivat vähintään 70 prosenttia koko sähköntuotantokapasiteetin kasvusta lähes kaikilla alueilla, paitsi Afrikassa ja Lähi-idässä, joissa uusiutuvien osuudet nettokapasiteetin lisäyksestä olivat 52 ja 26 prosenttia.

Viime vuoden kasvun myötä uusiutuvien osuus koko globaalista sähköntuotantokapasiteetista nousi 34,7 prosenttiin, kun se vuoden 2018 lopussa oli 33,3 prosenttia.

Ei-uusiutuvan kapasiteetin osalta vuosi 2019 seurasi pitkän ajan trendiä, jonka mukaan Aasiassa, Lähi-idässä ja Afrikassa kapasiteetti kasvoi, kun taas Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa vanhan kapasiteetin purkamisen myötä kokonaiskapasiteetti pieneni.

Aurinkoenergiaa tuli vuonna 2019 lisää 98 GW, josta määrästä 60 prosenttia nousi Aasiaan. Tuulivoimaa nousi puolestaan lähes 60 GW ja johtavia maita olivat Kiina (26 GW) ja Yhdysvallat (9 GW).

Uusiutuvan kapasiteetin kasvusta aurinko ja tuuli kattoivat 90 prosenttia. Tuulivoiman globaali kapasiteetti ylsi vuoden 2019 päättyessä 623 GW:iin ja aurinkoenergian kapasiteetti puolestaan 586 GW:iin. Yhdessä ne kattavat lähes puolet koko uusiutuvan energian kapasiteetista maailmassa.

Vesivoiman (12 GW), bioenergian (6 GW) sekä geotermisen (700 MW) ja aaltoenergian (500 MW) kasvuluvut jäivät aurinkoon ja tuuleen verrattuina vaatimattomiksi.

Aasia vastasi yli puolesta uuskapasiteettia, vaikka tahti siellä hieman hyytyikin verrattuna vuoteen 2018. Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa mentiin edellisvuosien kasvutahtia. Afrikassa sen sijaan nousi vain 2 GW uutta uusiutuvan kapasiteettia vuonna 2019, kun vuotta aiemmin oli noussut siihen verrattuna kaksinkertainen määrä.

”Tarvitaan taloudellista sietokykyä”

IRENA:n pääjohtaja Francesco La Camera sanoo, että uusiutuva energia on jo nyt kustannustehokas sähkön lähde, joka suojaa markkinoita ja kuluttajia epävakaisuudelta, edistää talousvakautta ja kannustaa kestävään kasvuun.

- Kun suurin osa uudesta sähköntuotantokapasiteetista tuli uusiutuvista viime vuonna, on selvää, että monissa maissa ja laajemmilla alueilla havaitaan ja tunnistetaan ne myönteiset tulokset, joita energianmuutoksella voidaan saada aikaan, La Camera jatkaa.

Mutta hänen mukaansa tarvitaan vielä lisäponnistuksia, jotta globaali energia saadaan kestävään kehitykseen ja ilmastonmuutoksen hillintään vievälle polulle. Niistä kummastakin kun saadaan myös taloudellista hyötyä.

Francesco La Camera muistuttaa lisäksi siitä, että tämänhetkinen haastava ajankohta edellyttää meiltä taloudellista sietokykyä. Koko vuosikymmenen mittapuulla tarvitaan politiikkaa, jolla lisätään investointeja ja kiihdytetään uusiutuvien kasvua.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: iStock

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit