30.10.2017, kello 15.11

Ylityökieltoja energia-alan yrityksiin

Vikojen korjaaminen hidastuu

Ylitöiden ja suojelutöiden tekeminen loppuu energia-alan yrityksissä, kun sähköalan työntekijöitä edustava Sähköliitto aloittaa työtaistelutoimet. Kyseessä on tukitoimet, joilla yritetään vaikuttaa teknologiateollisuuden työmarkkinatilanteeseen.

Sähköalan työntekijöitä edustava Sähköliitto aloittaa laajat työtaistelutoimet keskiviikkona. Pääkohteena ovat Teknologiateollisuus ry:n jäsenyritykset, mutta tukitoimia järjestetään myös Energiateollisuus ry:n, Metsäteollisuus ry:n ja Palvelualojen työnantajat Palta ry:n jäsenyrityksissä, joiden kanssa Sähköliitolla on työehtosopimukset. Tukitoimien on arvoitu näillä näkymin kestävän noin viikon. Kiistan sovittelua jatketaan ensi viikolla.

Taustalla vaikuttaa kiista siitä, kuka edustaa tulevaisuudessa sähköalan työntekijöitä Teknologiateollisuuden työehtosopimuksista sovittaessa. Sähköliiton tontille on työntymässä SAK-lainen Teollisuusliitto, jonka Teknologiateollisuus on jo kelpuuttanut uudeksi neuvottelukumppaniksi. Sähköliitto taas ei tahdo luovuttaa Teollisuusliitolle noin kymmentä prosenttia jäsenistään edustavan työntekijäjoukon neuvottelumandaattia. Sähköliiton ja Teknologiateollisuuden välinen työehtosopimus on myös juuri umpeutumassa.

Työnantajaliitot paheksuvat Sähköliiton toimia. Energiateollisuus, Metsäteollisuus, Palvelualojen työnantajat Palta ja Teknologiateollisuus arvioivat, että toteutuessaan työtaistelut aiheuttavat mittavat vahingot yrityksille, niiden alihankkijoille ja asiakkaille.

Energia-alalla Sähköliiton toimet koskevat noin 250 yritystä. Toimien aikana yrityksissä ei tehdä ylitöitä tai suojelutöitä. Tämä hidastaa mm. sähkönjakelussa sattuneiden vikojen korjaamista, jotka monesti tehdään ylitöinä. Sähköliiton ilmoituksen mukaan viat korjataan "virka-aikana".

— Kotitaloudet ja energia-alan palveluntuottajat kärsivät asiassa, jonka osapuolena energia-ala ei edes ole. Tähän aikaan vuodesta runsas lumentulo ja sään vaihtelu saattavat kerralla katkoa sähköt tuhansilta asiakkailta. Niiden korjaaminen edellyttää ylitöiden tekemistä, toteaa Energiateollisuus ry:n työelämäyksikön johtaja Kari Laaksonen.

Energiateollisuus ry:n ja Sähköliiton välinen työehtosopimus on voimassa ensi vuoden tammikuun loppuun asti. Sähköliiton asettama ylityökielto alkaa Energiateollisuus ry:n jäsenyrityksissä marraskuun ensimmäisenä päivänä.

Työehdot turvataan

Sähköliiton mielestä Teknologiateollisuus ry:n jäsenyrityksissä työskentelevien sähköalan ammattilaisten työehdot heikkenevät, mikäli sopimukset siirretään Sähköliitosta Teollisuusliitolle. Teknologiateollisuus ja SAK-lainen Teollisuusliitto ovat kuitenkin sopineet, että kaikkiin teknologiateollisuudessa työskenteleviin työntekijöiden sovelletaan jatkossakin teollisuusliittopariaatteen mukaisesti samaa työehtosopimusta — käytännössä ns. metallin sopimusta. Työehtoihin ei tule heikennyksiä. Sopimuksen piirissä on vajaat tuhat sähköalan työntekijää.

Kuva Scanstockphoto

EDIT. Päivivetty 31.10.2017, klo 13.25

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit