18.06.2019, kello 09.41

Saksa kääntämässä päätään

2050 -maali sittenkin jo huippukokouksessa?

EU-lähteiden mukaan Saksa olisi liittymässä niiden maiden joukkoon, jotka kiirehtivät unionille hiilineutraaliustavoitetta vuoteen 2050 mennessä. Saksan liittyminen joukkoon voi merkitä sitä, että tavoite hyväksytään jo kuluvan viikon (25) torstaisessa huippukokouksessa.


Saksan liittokansleri Angela Merkel on paineen alla kääntämässä päätään EU:n 2050 ilmastotavoitteen suhteen.

Aiheesta kirjoittaa POLITICO. Viime viikolla toinen EU-asioita tarkasti seuraava media EURACTIV arvioi, että Eurooppa-neuvosto ei asiasta tee vielä päätöstä vaan että se keskittyy enimmäkseen tulevien huippupestien, ennen kaikkea komission puheenjohtajan, nimityksiin. EURACTIV ennakoi, että päätös 2050 -hiilineutraaliustavoitteesta jää heinäkuussa alkavan Suomen EU-puheenjohtajuuskauden asialistoille.

Saksa on tähän asti ollut muutaman muun keskieurooppalaisen jäsenmaan kanssa haluton kannattamaan vuoden 2050 hiilineutraaliustavoitetta, koska maa on katsonut sen vaarantavan työllisyyttä ja taloudellista kilpailukykyä. Esimerkiksi viime kuun Romanian huippukokouksessa Berliinistä ei tullut kannatusta tavoitteelle.

Mutta kotimaassa kasvanut poliittinen paine on saanut liittokansleri Angela Merkelin kääntämään päätään päästöjen suurempien leikkausten suuntaan. POLITICON saamien tietojen mukaan Saksan hallitus teki viime viikolla päätöksen asettua tukemaan unionin 2050 -tavoitetta.

Berliinin asettuminen ruotuun lisää painetta hyväksyä tavoite mahdollisimman nopeasti. Ranska on tähän mennessä vetänyt jäsenmaiden joukkoa, joka on halunnut EU:n sitoutuvan 2050 -ilmastotavoitteeseen ennen syyskuussa pidettävää YK:n seuraavaa ilmastokokousta.

Ranskan vetämässä ryhmässä oli alun perin kahdeksan lähinnä pohjoisen (mm. Suomi) ja läntisen Euroopan jäsenmaata, mutta nyt ryhmä on lähteiden mukaan jo tuplaantunut ja siihen kuuluu muun muassa Latvia, Slovenia, Malta, Kypros, Kreikka ja Italia. Myös Britannian hallitus on ilmoittanut laillistavansa tavoitteen, mikä lienee Teresa Mayn viimeisiä siirtoja ennen pääministeripostin jättämistä.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Michele Tantussi/Getty Images

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit