10.08.2016, kello 14.11

Rosatom ehti ensimmäisenä

3+-sukupolven ydinreaktori tuotti sähköä

3+-sukupolven ydinreaktori on tuottanut ensimmäistä kertaa sähköä verkkoon. Tämä tapahtui Rosatomin omistamassa Novovoronezhin ydinvoimalassa, jossa VVER-1200-teknologiaa käyttävä voimalayksikkö 6 kytkettiin kantaverkkoon maanantaina 8. elokuuta klo 3.35 paikallista aikaa.

– Reaktori tuotti ensimmäiset 240 megawattituntia sähköä. Näin ollen erittäin tärkeä ja kriittinen toiminto eli generaattorin koekytkentä verkkoon on toteutettu menestyksekkäästi, Rosatom toteaa tiedotteessaan.

3+-sukupolven reaktorit eroavat edeltäjistään siinä suhteessa, että niillä on aiempia sukupolvia paremmat tehoparametrit. Ne täyttävät IAEA:n Fukushiman jälkeiset turvallisuusvaatimukset muun muassa siten, että niissä on lukuisia passiivisia turvajärjestelmiä, jotka pystyvät toimimaan jopa sähkökatkoksen sattuessa ydinvoimalassa ja ilman operaattorin väliintuloa.

Rosatomin mukaan Novovoronezhin ydinvoimalaitoksen yksikkö 6 käyttää reaktorissaan passiivista lämmönpoistojärjestelmää, vetyrekombinaattoreita ja sydänsiepparia, joita ei ole samankaltaisia muualla maailmalla.

3+-sukupolvea edustavia ydinreaktoreita rakennetaan tällä hetkellä Venäjän lisäksi Suomessa, Yhdysvalloissa ja Ranskassa. Venäläinen voimalayksikkö 6 oli siis ensimmäinen, joka saavutti verkkoon liittämisen vaiheen.

Verkkoon liittäminen tapahtui viisi kuukautta sen jälkeen, kun ydinpolttoaineen lataus aloitettiin maaliskuussa 2016. Voimalayksikön kaupallisen toiminnan odotetaan alkavan vuoden 2016 lopulla, kun yksikön kapasiteetti on saatu 100-prosenttisesti käyttöön ja pakollinen hyväksyntätestaus on suoritettu. Voimalayksikön odotetaan toimivan vähintään 60 vuotta.

Kuva: Rosatom

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit

3+ sukupolvi

Jutun kirjoittajalta unohtui 3+ listalta Olkiluoto 3, Ranskan EPR sisarlaitos pääsi listalle.

3+ -sukupolvi taitaa olla markkinointi -termi. Kolmannen sukupolven reaktorit ovat kaikki nykyaikaisia ja turvallisuusominaisuuksiltaa edistyksellisiä.

- ti elok. 16 12:31:21 2016

(Ei otsikkoa)

Aivan oikein, anteeksi kömmähdys! Nyt kuitenkin korjattu.

Jukka Kortelainen, toimitus - ti elok. 16 12:45:12 2016