03.02.2016, kello 14.58

Ahvenanmaan ja manner-Suomen välille siirtoyhteys

Ål-link merikaapeliyhteys avattu

Ahvenanmaan ja manner-Suomen välinen uusi merikaapeliyhteys otettiin käyttöön joulukuussa. Sadan megawatin teholla sähköä siirtävän kaapelin pituus on 158 kilometriä.

Naantalista Ahvenanmaan Ytterbyhyn kulkevaa merikaapelia hallinnoi Ahvenanmaan kantaverkkoyhtiö Kraftnät Åland. Yhtiö myös vastasi yhteyden rakennuttamisesta. Uuden siirtoyhteyden rakentaminen alkoi vuonna 2013.

Uuden merikaapelin ansiosta Ahvenanmaa voi halutessaan operoida suomalaisilla sähkömarkkinoilla. Samalla pohjoismaisen Nord Pool –sähköpörssin kaupankäyntimahdollisuudet avautuivat.

— Tärkeintä on, että uuden yhteyden avulla pääsemme hyödyntämään Suomen sähkömarkkinoita, jos sähköä ei saada riittävästi Ruotsista vedetyn merikaapelin avulla. Uusi siirtoyhteys manner-Suomesta ei kuitenkaan korvaa Ahvenanmaan nykyisiä hankintakanavia Ruotsista, vaan se on pikemminkin varayhteys, kertoo Kraftnät Ålandin toimitusjohtaja Jan Kahlroth.

Aikaisemmin paikallisilla varajärjestelmillä hoidettiin sähkönsaanti häiriötilanteissa. Uuden merikaapelin ansiosta katkosten arvioidaan lyhenevän.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit

Onko sähkömarkkinoiden käytössä vai ei?

Jutussa sanotaan:

"Uuden merikaapelin ansiosta Ahvenanmaa voi halutessaan operoida suomalaisilla sähkömarkkinoilla. Samalla pohjoismaisen Nord Pool –sähköpörssin kaupankäyntimahdollisuudet avautuivat."

Mikä tuo tilanne nyt on, että onko tuo kaapeli sähkömarkkinoiden käytössä vai ei? Fingridin sivuilla lukee, että se on vain reservikäytössä. Reservikäyttö tarkoittanee sitä, että kaapeli olisi lähinnä vain häiriötilanteissa käyttöön otettavissa Ahvenanmaan sähkönsaannin turvaamiseksi, eikä Nord Pool -käytössä lainkaan.

Kaapelihanke maksoi uutisten mukaan kokonaisuudessaan noin 125 miljoonaa euroa, mistä merkittävä osa oli valtionavustusta.

kysyntuosta - ke helmik. 22 00:22:41 2017