15.10.2015, kello 14.08

Kirjailija Antti Tuuri on aurinkosähköpioneeri

Aurinkosähkö innostaa

Kirjalija Antti Tuuri innostui yhdessä vaimonsa Merja Hietaharju-Tuurin kanssa neljä vuotta sitten aurinkosähköstä.

Merja Hietaharju-Tuuri ja Antti Tuuri vapaa-ajanasuntonsa pihamaalla Pohjanmaalla. — Aurinkosähkön tuottaminen on mielenkiintoista ja sillä saavutetaan myös säästöjä, parikunta toteaa.

Tuurin perhe on tuottanut lähes kaiken Pohjanmaan Molpessa sijaitsevassa vapaa-ajanasunnossaan tarvitsemansa käyttösähkön yli kolmen vuoden ajan omilla aurinkopaneeleilla. Jos sähköä syntyy yli oman tarpeen, se myydään Oulun Sähkönmyynti Oy:lle. Vuonna 2012 hankittu aurinkosähköjärjestelmä koostuu kymmenestä paneelista. Sen kokonaisteho on 2 000 wattia. Järjestelmä maksoi aikanaan Tuureille 10 000 euroa. Aurinkopaneelit olivat pistäneet Antti Tuurin silmään Saksaan ja Belgiaan suuntautuneilla matkoilla.

— Siellä niitä on valtavasti. Saksassa on tällä hetkellä niin paljon aurinkopaneeleja, että niillä voidaan tuottaa aurinkoisena kesäpäivänä koko maan tarvitsema sähkö.

— Ryhdyimme miettimään, että minkälainen juttu olisi asentaa aurinkopaneelit oman talon etelänpuoleiselle lappeelle. Ostimme kymmenen aurinkopaneelia ja asennus tapahtui hyvinkin vaivattomasti. Rekka-auto tuli pihaan ja paneelit nostettiin nosturilla katolle, Tuuri kertoo.

Tuurien paneelit on yhdistetty talon seinään asennettuun invertterikaappiin, joka muuntaa paneelien tuottaman tasavirran vaihtovirtasähköksi. Paneelien tuottamalla sähköllä Tuurit keittävät kahvit Molpessa ja kokkailevat ruoat, pesevät pyykit ja tiskit sekä lämmittävät talon ja käyttöveden.

Tuurien aurinkosähköjärjestelmä on yhdistetty valtakunnan verkkoon. Ylimääräinen sähkö myydään Oulun Sähkönmyynti Oy:lle, jolta myös tarvittaessa ostetaan sähköä, mikäli aurinkopaneelien kapasiteetti ei riitä.

Antti Tuurin mukaan yhteistyö sähköyhtiön kanssa on sujunut vaivattomasti ja kivuttomasti.

— Viimeisin sähkölasku oli 14 euroa, josta 5 euroa oli perusmaksua. Aina tammikuussa pidämme vaimon kanssa ”sähköyhtiön tilinpäätösillallisen” joko Vaasassa tai Helsingissä hyvässä ravintolassa ja pistelemme sähkönmyynnistä saadut voitot poskeen, Tuuri nauraa.

Graafisen alan insinöörin koulutuksen saaneen Tuurin mukaan insinööri saa aina kannattavaksi sen minkä haluaa. Kirjailija on laskeskellut paneelien tuottavan voittoa sähkölaskuissa säästettyjen eurojen muodossa noin 400 euroa vuodessa.

— Pankki maksoi minulle 10 000 eurosta suurin piirtein nolla prosenttia korkoa. Nyt saan tällä tavalla neljä prosenttia korkoa vuodessa.

Toistakymmentä kilowattituntia vuorokaudessa

Tämän vuoden elokuun puoliväliin mennessä kymmenen paneelin järjestelmä on tuottanut 7800 kilowattituntia sähköä.

— Parhaina päivinä paneelit tuottavat 16—17 kilowattituntia. Tuotannollisesti paras aika on huhtikuun alusta syyskuun loppuun. Näinä kuukausina paneelit tuottavat noin 2000 kilowattituntia, Antti Tuuri kertoo.

— Mikään ydinvoimalaitos järjestelmämme ei ole, mutta pienen talon sähkön tarpeisiin se riittää hyvin.

Tuureille aurinkosähkön tuottaminen on sydäntä lähellä oleva asia, johon ei kuitenkaan suhtauduta turhan vakavasti — aurinkovoimalaitos on saanut nimen Ruu-Sun. Tuolla nimellä koristelu puukyltti komeilee myös vapaa-ajanasunnon seinässä. Tuurit ovat perustaneet myös ”sähköyhtiön”, jonka toimitusjohtaja on Merja Hietaharju-Tuuri ja hallituksen puheenjohtaja ja tekninen johtaja on Antti Tuuri.

— Tähän mennessä laitteistolle ei ole tarvinnut tehdä mitään, Merja Hietaharju-Tuuri kertoo.

Hietaharju-Tuuri kertoo esimerkin loppukesän päivästä, jolloin askareet ovat sujuneet kokonaan paneelien tuottamalla sähköllä.

— Aamulla kymmenen maissa käyn katsomassa mittaria ja huomaan, että laitteisto tuottaa jo riittävästi sähköä, jolloin voin käynnistää pesukoneen. Kun pesukone on lopettanut, laitan sähköuunin päälle ja paistan leipää. Kun leivät on paistettu, käynnistän vielä tiskikoneen. Ylimääräisen sähkö valuu sähköyhtiön verkkoon.

Tuurien paneelit on valmistettu Saksassa. Asennuksen teki Lempäälässä toimiva Finnwind Oy.

— Molpessa paistaa aina aurinko, ja siksi me paneelit hankimmekin. Tuli sellainen tunne, että  auringon voisi hyödyntää, Hietaharju-Tuuri kertoo.

Tänä vuonna sähköntuotto alkoi jo varhain. Hietaharju-Tuuri katsoo kirjanpidostaan, että helmikuun loppupuolella paneelien tuottama teho oli korkeimmillaan 1 240 wattia. Kesällä järjestelmä rikkoi tuotantoennätyksen kahtena eri päivänä — toukokuun lopussa yhden päivän tuotto oli 17,08 kilowattituntia ja kesäkuun lopussa 17,34 kilowattituntia.

teksti: Jari Hakala, kuva: Johannes Tervo

Laajempi Antti Tuurin haastattelu on luettavissa Energiauutisten painetusta numerosta 6/2015.

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit

Korjaus tekstiin

Vanha juttu, ei ole aiemmin sattunut silmiini, mutta semmoinen pieni oikaisu, että Molpe on suomeksi Moikipää!

T.K. - la lokak. 14 19:05:21 2017