11.09.2018, kello 13.09

Kauppakeskus Goodmanin katolla 2000 paneelia

Aurinkosähköä ilmastointiin

Hämeenlinnassa aloitti toimintansa uusi 2000 paneelista koostuva aurinkovoimalaitos. Se tuottaa sähköä 587 kilowatin teholla. Ensimmäisen kuukauden aikana laitoksen sähkösaalis oli 29 megawattituntia

Kauppakeskus Goodman Hämeenllinnassa on yksi Suomen suurimmista aurinkosähkökohteista.

Kauppakeskus Goodmannin katolla Hämeenlinnassa 2000 aurinkopaneelia tuottaa sähköä rakennuksen ilmavaihdon, jäähdytyksen ja lämmityksen tarpeisiin. Elokuun puolivälissä käynnistynyt laitos tuotti ensimmäisen kuukauden aikana 29 megawatttituntia sähköä, mikä pienentää kauppakeskuksen tarvetta ostaa sähköä markkinoilta. Tuotanto vastaa yhden keskikokoisen sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuista sähkönkulutusta.

Laitoksen jokaisen paneelin toimintaa voidaan säätää erikseen. Paneelitasolle vity optimointi lisää aurinkovoimalaitoksen tuottaman sähkön määrää. Samalla paneeleiden elinkaarikustannukset ovat pienemmät. Kauppakeskusjohtaja Eeva Jauro toivoo aurinkoisten päivien jatkuvan pitkälle syksyyn.

— Kauppakeskuksen katot on rakennettu moneen eri tasoon, jolloin varjostuksia paljon. Paneelikohtainen säätäminen auttaa tällaisessa tapauksessa optimoimaan laitoksen tuotantoa, kertoo laitoksen toimittaneetn Solnet Green Energy Oy:n myyntipäällikkö Antti Tilamaa.

Tilamaa muistuttaa, että julkisissa kohteissa turvallisuuden merkitys korostuu. Solnetin laitoksen palo- ja sähköturvallisuusominaisuudet on Tilamaan mukaan markkinoiden parhaat. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että katto saadaan nopeasti ja helposti jännitteettömäksi.

Kauppakeskus Goodman on panostanut vihreisiin arvoihin. Keskus on saanut ensimmäisenä suomalaisena kauppakeskuksena Breem In Use -ympäristösertifikaatin kiinteistön ja sen ylläpideon osalta.

Kauppakeskuksen pinta-ala on 26 000 neliömetriä. Siinä toimii 70 liikettä. Keskuksen on rakentanut NCC ja sen omistaa Kuntien eläkevakuutuslaitos Keva. Viime vuonna kauppakeskuksessa vieraili yli kolme miljoonaa asiakasta.

teksti Petri Sallinen / kuva Solnet Green Energy

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit