13.02.2018, kello 14.43

Etola hankki 1300 aurinkopaneelia

Aurinkosähköä keskusvaraston katolta

Moreenin yrityspuistossa Hämeenlinnassa Etola-yhtiöihin kuuluva Etra Oy hallinnoi lähes 30 000 neliömetrin kokoista keskusvarastoa. Varaston katolle on asennettu 1300 aurinkopaneelia, jotka tuottavat sähköä 400 kilowatin teholla.

Moreenin aurinkopaneelien on laskettu tuottavan vuodessa vajaat 330 megawattituntia sähköä. Tämä vastaa noin 15 sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuista sähköntarvetta. Etran keskusvaraston tarvitsemasta sähköstä paneelien tuotto kattaa noin 15 prosenttia.

Moreenin alueella on myös oma kaukolämpöverkosto, jonka välittämä kaukolämpö tuotetaan kokonaan uusiutuvalla energialla. Kaukolämpö on peräisin St1:n etanolia ja biokaasuja käyttävästä laitoksesta.

Alueelle sijoittuneet yritykset ovat kiinnostuneita energiaan liittyvistä kestävän kehityksen asioista. Sijoittumispalveluiden johtaja Ari Räsänen aluetta hallinnoivasta Linnan Kehitys Oy:stä kertoo, että yrityspuistoon sijoittuneiden yritysten keskuudessa on kartoitettu mielenkiinnon kohteista.

— Ylijäämälämmön myymisestä alueen ulkopuolelle on keskusteltu, samoin aurinkolämmön tuotantotilojen vuokraamisesta ulkopuoliselle toimijalle. Myös yhteisen aurinkokeräinkentän toteuttaminen näyttää kiinnostavan.

— Hyvä, että Etra on ottanut aurinkosähköjärjestelmän näin laajamittaisesti käyttöön. Trendi on varmasti tämän suuntainen muillakin alueen toimijoilla lähitulevaisuudessa, Räsänen toteaa.

Kuva Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit