04.09.2017, kello 10.28

Seinäasennus tuottaa enemmän kuin kattoasennus

Aurinkoseinä ylitti odotukset

Oulun Energian Toppilan voimalaitoksen seinään on asennettu 827 aurinkopaneelia. Nyt vuoden päivät toiminut Suomen suurin aurinkoseinä tuottaa sähköä enemmän kuin rakennusten katoille asennetut paneelit.

Kuvaaja Toppilan aurinkoseinän ensimmäisen vuoden tuotannosta. Syyskuun 2016 tuotanto näyttää alhaiselta, sillä järjestelmä ei ollut käytössä vielä kuun alussa.

Rakennuksen seinille asennetut aurinkopaneelit näyttävät tuottavan tehokkaammin sähköä kuin rakennusten katolle asennetut paneelit. Tämä on havaittu Oulussa, jossa Oulun Energia asensi viime vuonna 827 aurinkopaneelia Toppilan voimalaitoksen seinille.

— Tammikuun alun ja maalikuun lopun välisenä aikana aurinkoseinä tuotti yli kaksi kertaa enemmän sähköä kuin vastaavankokoinen kattoasennus. Pelkästään maaliskuussa seinä tuotti sähköä yli 24 000 kilowattituntia, kerto Oulun Energian tuotepäällikkö Olli Tuomivaara.

— Seinäasennus on otollinen erityisesti keväällä ja syksyllä, koska seinäpaneelit keräävät talteen myös loivemmassa kulmassa paistavat auringonsäteet.

Seinälle asennetut aurinkopaneelit toimivat tehokkaasti myös kesällä, kun aurinko paistaa korkeammalta. Toukokuun aikana seinä tuotti 28 000 kilowattituntia sähköä. Tämä on enemmän kuin kesäkuun tuotanto.

— Eri kuukausia vertaamalla näkee sen, että seinäasennus tuottaa todella hyvin erityisesti keväällä. Tämän vuonna maaliskuun sähköntuotanto ylitti heinäkuun tuotannon. 

Vaihtoehto julkisivuremontille

Aurinkopaneeleiden asentaminen rakennuksen seinille on oululaisten mielestä kustannustehokas vaihtoehto perinteiselle julkisivuremontille. Toppilassa aurinkoseinä oli edullisempi ratkaisu kuin rapistuneen voimalaitoksen julkisivun remontointi tavanomaisin keinoin.

— Paneeleiden pinta viestii myös yrityksen vihreistä arvoista, Tuomivaara toteaa.

Oulun Energian aurinkoseinän tehon on 270 kilowattia.

Kuvat Marikki Leivo Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit

aurinkoseinä ylitti odotukset

voisiko tuota juttua päivittää kiitos

hanukoko@gmail.com - la tammik. 12 13:50:19 2019