31.03.2015, kello 14.17

Suomen suurin laitos painotalon katolle

Aurinkovoimaa Ouluun

Puolikkaan jalkapallokentän kokoinen aurinkovoimalaitos rakennetaan Ouluun sanomalehti Kalevan painotalon katolle. Laitos tuottaa sähköä 420 kilowatin teholla.

Oulun Energia Oy:n suunnitteilla oleva aurinkovoimalaitos on tähän asti rakennetuista Suomen suurin. Sanomalehti Kalevan painotalon katolle asennetaan 1600 aurinkopaneelia, joiden yhteenlaskettu pinta-ala on noin 2400 neliömetriä. Laitoksen rakentaminen aloitetaan huhtikuussa ja laitoksen on tarkoitus tuottaa sähköä kesäkuussa.

— Kirkkaana kesäpäivänä jopa 90 prosenttia painotalon käyttämästä sähköstä saadaan paneelien avulla, toteaa Kalevan talousjohtaja Esko Jokelainen.

— Vuositasolla aurinkovoimalaitoksen tuotanto kattaa noin kymmenen prosenttia painotalon sähkönkulutuksesta.

Laitoksessa käytetyt aurinkopaneelit tilataan Saksasta. Muut työt toteutetaan kotimaisin voimin — laitoksen rakentaminen työllistää ison joukon pohjoissuomalaisia osaajia.

Oulun Energia panostaa strategiansa mukaisesti lähienergiaan ja hajautettuun energiantuotantoon.

— Lähienergia on tehokasta ja ympäristöystävällistä, koska sähkö tuotetaan siellä, missä se kulutetaan, toteaa Oulun Energian myyntijohtaja Seppo Tuomi.

— Ilman rohkeita investointipäätöksiä ja ennakkoluulotonta suhtautumista hajautettuun energiantuotantoon uusiutuvilla energialähteillä ilmastotavoitetta tuskin saavutetaan.

Tuomi muistuttaa, että lähienergian käyttö lisää huoltovarmuutta ja omavaraisuutta. Lähienergia tuo myös työtä paikallisille ihmisille ja yrityksille.

— Aurinkoenergia ja muut hajautetun energiantuotannon ratkaisut yleistyvät lähivuosina. Samalla saadaan uusia työpaikkoja Pohjois-Suomeen.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit