18.09.2018, kello 11.10

Ydinvoimalat eläkeikään

Belgian uusittava sähkömixinsä

EU:n ”kotimaan” Belgian on laitettava sähköpalettinsa uusiksi, kun maan kaksi vanhaa ydinvoimalaa on suljettava lähivuosina. Käytännössä se tarkoittaa, että noin puolet maan sähköstä on hankittava uusiutuvilla vuoteen 2030 mennessä.

Belgialla on yhteensä seitsemän ydinvoimayksikköä, joista neljä Doelin ydinvoimalassa ja kolme Tihangen ydinvoimalassa. Yhteensä niissä on kapasiteettia runsaat 5 700 MW. Ensimmäinen yksikkö käynnistyi jo vuonna 1974, viimeinen 11 vuotta myöhemmin.

Saksan vanavedessä Belgiakin päätti luopua ydinvoimastaan, mutta sulkemiset ovat kuitenkin lykkäytyneet. Kuluvan vuoden maaliskuussa maan hallitus päätti lopulta vihoviimeisen takarajan sulkemisille, eli vuoden 2025.

Ydinvoimaloiden sulkemisten vuoksi Belgia menettää merkittävän osan sähköntuotantokapasiteetistaan Käytössä olevaa kapasiteettia menetetään analyytikkoyhtiö GlobalDatan mukaan 3 600 MW.

Merituulivoimaa ja yhteistuotantoa

Kotimaista fossiilienergiaa Belgialla ei juurikaan ole ja vesivoiman lähes maksimaalinen valjastus tarkoittaa, että Belgian on kasvavassa määrin panostettava tuuli- ja aurinkoenergiaan. Se ei voi heittäytyä liiaksi tuontisähkön varaan. GlobalDatan mukaan Belgian uusiutuvan energian kapasiteetin (pl. vesivoima) odotetaan kasvavan 7,1 prosenttia vuosittain seuraavien 12 vuoden aikana ja yltävän silloin 18,7 GW:iin.

Belgian pienen maa-alueen vuoksi aurinkoenergian ja maatuulivoiman potentiaali on rajattua, joten tulevan sähköntuotannon on nojattava paljolti yhteistuotantolaitoksiin ja merituulivoimaan.

- Haasteeseen pystytään parhaiten vastaamaan luomalla energiatehokas infrastruktuuri, joka hidastaa sähkönkulutuksen kasvua, sähköteollisuuden analyytikko Chiradeep Chatterjee GlobalDatasta sanoo.

Hänen mukaansa Belgian pitäisi ryhtyä myös investoimaan energian varastointiteknologioihin, ja erityisesti kantaverkkoperusteiseen varastointiin, mikä helpottaa sellaisissa kysyntätilanteissa, kun sähköntuotanto uusiutuvista on matalaa.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Shutterstock

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit