24.08.2017, kello 16.24

Helsinki tavoittelee hiilineutraalia energiantuotantoa

Biotalous on vain välivaihe

Hukkalämmön kierrätys, fossiilisista polttoaineista luopuminen, joustot ja kaupunkilaisten osallistuminen ovat pääkaupungin keinot saavuttaa hiilineutraali energiantuotantojärjestelmä. Helen Oy on avannut työkalupakkinsa asiassa.

Helen Oy on jo rakentanut aurinkovoimalaitoksen Helsingin Kivikkoon. Yhtiö uskoo aurinkovoiman ja sähkönvarastointitekniikoiden yleistyvän tulevaisuudessa.

Koko maailmaa koskevaa ilmastohaastetta ei Helen Oy:n mielestä ratkaista millään yksittäisellä teknologialla tai teolla. Ilmastomuutoksen hillitsemiseksi tarvitaan useita keinoja ja kaikkien työpanosta.

— Tulevaisuudessa käytämme runsaasti aurinko- ja tuulivoimaa, mutta entistä enemmän kierrätettyä energiaa. Tulevaisuudessa myös kehitetään uusia energiatekniikoita, joista emme vielä tiedä, toteaa johtaja Maiju Westergren Helen Oy:stä.

Toistaiseksi lämpöä on tuotettava talvisin polttamalla. Kun uusiutuvan energian määrää lisätään, tarvitaan sitä varten kaupungissa entistä enemmän tilaa. Energia voidaan kuitenkin aina tuottaa lähellä asukkaita.

Helen Oy ennustaa kaupunkilaisten roolin kasvavan. Asukkaat tuottavat osan energiasta itse, kun aurinko- ja sähkövarastoratkaisut yleistyvät. Samalla otetaan käyttöön erilaisia energiantuotannon hybridiratkaisuita.

Tulevaisuudessa kaupungit eivät hukkaa mitään energiaa. Hukkalämpö otetaan kaikkialla talteen ja sitä kierrätetään mahdollisimman hyvin. Kesäaikaan lämmöntarve voidaan kattaa Helsingissä kokonaan kierrätyslämmöillä.

Energiajärjestelmään on kehitettävä joustavia elementtejä, kun tuotannoltaan vaihtelevan aurinko- ja tuulivoiman määrä sähkömarkkinoilla kasvaa. Tämä tarkoittaa Helenin mukaan sitä, että energian varastointiteknologioita on kehitettävä — samalla kysyntäjoustomekanismit yleistyvät. Kysyntäjoustomekanismeilla voidaan energiankäyttöä ohjata nopeasti älyteknologialla ilman, että energiankäyttäjän tarvitsee puuttua ohjaukseen.

Helen Oy:n mielestä biotalous on vain välivaihe, kun fossiilisten polttoaineiden käytöstä luovutaan. Toistaiseksi kukaan ei kutienkaan tiedä, mitä tarkalleen tulee biotalouden jälkeen. Uusia ratkaisuja on kuitenkin jo tekeillä.

Suomessa olisi panostettava energiatekniikan tutkimukseen, tuotekehitykseen, koulutukseen ja innovointiin. Myös Helen Oy aikoo olla mukana useissa tutkimusprojekteissa ja kokeiluissa.

Kuva: Niklas Sandström

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit

bioenergia on erisuuri kuin biotalous

Ei pitäisi puhua biotaloudesta, kun tarkoittaa bioenergiaa. Biotalous on myös luontomatkailua ja ruokaa.

- pe elok. 25 09:25:52 2017