18.05.2016, kello 13.19
Historiallinen käännekohtako?
Britannia pyörii ilman hiilisähköäkin
Britanniasta kuuluu kummia. Saarivaltion sähköntaseessa on toukokuun alkupuolella ollut tunteja, jolloin hiilisähkön tuotanto on pudonnut nollaan. Näin ei ole käynyt vielä kertaakaan sen jälkeen, kun Lontoossa käynnistyi ensimmäinen hiilivoimala vuonna 1882.
Vihreän energian kannattajat pitävät tapausta historiallisena käännekohteena Britannian sähköjärjestelmässä, kun hiilisähkön tuotanto näytti nollaa maanantai-illan (9.5) myöhäisinä ja tiistaiaamun (10.5.) varhaisina tunteina.
Britannian sähkötaseen mukaan torstaina 12.5. hiilisähkötöntä aikaa kesti yli 12 tuntia, mutta kysyntäkin oli tuolloin erittäin alhaalla, joten tarvetta hiilisähkön tuotannolle ei liiemmälti ollut.
Hiilisähkön ennätysalhaiset tuotantoluvut osuvat kesän kynnykselle, jolloin sähköntarve muutoinkin vähenee ja jolloin hiilisähkökapasiteetista noin puolet ajetaan alas ja huolletaan.
Mutta Britanniassa on hiljattain myös suljettu hiilivoimalaitoksia kannattamattomina, tai jotkut kuten North Yorkshiressä sijaitseva Draxin voimala on muutettu käyttämään osittain biomassaa polttoaineena.
Pääministeri Cameronin johtama brittihallitus on linjannut tavoitteekseen päästä kivihiilestä eroon sähköntuotannossa vuoteen 2025 mennessä.
Lontoossa vuonna 1882 käynnistynyt voimala oli maailman ensimmäinen kivihiilellä sähköä tuottava keskitetty ja julkinen voimalaitos, joka rakennettiin Holborn Viaductiin. Näin kertoo ilmastotieteestä ja energiapolitiikasta raportoiva webbi-sivusto Carbon Brief.
Kuva: Christopher Furlong/Getty Images
Kommentit
Noinhan se on!
Suomessakaan ei hiilivoimaa tarvita lämpimään aikaan. Talvella kun on 30 astetta pakkasta, hiilellä saadaan tehokkaasti sekä sähköä että lämpöä yhtä aikaa erittäin korkealla hyötysuhteella tuotettuna, kun on tyyntä eikä aurinko paista. Englannissa ei taida olla tuollaisia pakkasia. Onneksi Siperian tasolla olevassa Suomessa Golf virta tuo lämpöä.
- to toukok. 19 12:10:54 2016