28.02.2018, kello 09.41
Helpotusta toimeentulon kanssa painiskeleville
Briteille energialaskukatto
Britannian parlamentti on saanut käsiteltäväkseen lakiesityksen, jolla asetetaan katto 11 miljoonan kotitalouden kaasu- ja sähkölaskuille. Laki on tarkoitus saada voimaan ennen ensi talvea.
Britannian energiavirasto Ofgem saa valtuudet rajoittaa kaasun ja sähkön hintojen nousuja vuoteen 2020 asti. Keskivertokuluttajan arvioidaan säästävän toimenpiteiden ansiosta reilut 110 euroa vuotuisissa energialaskuissaan.
Pääministeri Theresa Mayn mukaan hallitus esittää lainsäädäntöä, jolla energiayhtiöt pakotetaan muuttamaan laskutustapojaan, jotta alhaisten tulojen varassa elävät, usein vanhat ihmiset eivät enää kärsisi jatkuvasti nousevista energian hinnoista.
- Energianhintakattomme leikkaa laskuja miljoonilta perheiltä, May sanoo.
Vuoden 2020 jälkeen Ofgemin on määrä tehdä hallitukselle ehdotus mahdollisesta jatkosta niin, että katto ulotettaisiin vuoteen 2023. Regulaattori antaa myös selostuksen katosta puolivuosittain.
Kansalaisjärjestöltä kehuja – alan etujärjestöltä varoituksia
Kansalaisjärjestö Citizens Advicen toimitusjohtaja Gillian Guy sanoo lakiesityksen olevan merkittävä askel kohti energiamarkkinaa, joka toimii kaikkia varten. Miljoonia uskollisia energia-asiakkaita on riistetty liian pitkään, hän jatkaa.
Energia-alan etujärjestön Energy UK:n toimitusjohtaja Lawrence Slade toteaa puolestaan olevan tärkeää, että katto ei pysäytä kilpailun kasvua, joka helpottaa asiakkaita kilpailuttamaan yhtiöitä ja löytämään sitä kautta itselleen aiempaa edullisemman sopimuksen.
- On myös tärkeää, että katto heijastaa tarkoin energian toimittajien kustannuksia, joista useimmat eivät ole omassa kontrollissaan, Slade muistuttaa.
Ensimmäinen ajatus tuli oppositiosta
Työväenpuolueen näkyvä poliitikko Ed Miliband esitti jo vuonna 2013 ajatuksen energianhintojen jäädyttämisestä. Tuolloin ajatus sai purevaa kritiikkiä konservatiiveilta.
Yleisen hintakaton suunnittelu edistyi vuonna 2016, kun Britannian kilpailuviraston raportti osoitti, että kuluttajat olivat maksaneet runsaat 1,5 miljardia euroa ”ylimääräistä” laskuissaan maan kuudelle suurimmalle energiayhtiölle.
Energiayksikköä kohden laskutettava määrä sai kattonsa jo huhtikuussa 2017, kun neljälle miljoonalle kuluttajalle asennettiin ennakkomaksumittarit koteihin.
Lisäksi konservatiivit esittivät viime vuonna lisäsuunnitelmia kattoon, kun regulaattori Ofgem totesi heidän ehdotuksensa haavoittuvimpien suojelemiseksi olevan riittämättömiä.
Kuva: Scanstockphoto
Kommentit
Kuulostaa idioottimaiselta
Tämmöisenaan kuulostaa idioottimaiselta. Miltä kuulostaisi viinalaskukatto tai ruokalaskukatto?
Uutisessa jäi varmaan jotakin oleellista kertomatta.
- ti maalisk. 06 18:15:00 2018