10.12.2019, kello 10.18

Yli 16 GW:n teholla

Briteiltä uusi tuulisähköennätys

Britannia saavutti sunnuntaina 8.12. kaikkien aikojen uusiutuvan energian ennätyksensä, kun tuulivoimalla katettiin yli 40 prosenttia saarivaltion sähköntarpeesta.

Maan kantaverkkoyhtiö National Grid ilmoitti, että maa- ja merituulivoimaa pyöri 16 162 GW:n teholla, mikä tuotti 43,7 prosenttia valtakunnan sähköntarpeesta. Se oli yli kaksi kertaa enemmän kuin ydinvoimalla (20,5 %) samaan aikaan tuotettu sähkömäärä.

Vielä kauemmaksi jäivät kaasu- (12,8 %), biomassa- ja (7,9 %) ja tuontisähkö (7,4 %). Hiilelläkin sähköä vielä tehtiin, mutta vain 3,1 prosentin edestä. Aiempi tuulivoimaennätys Britanniassa kirjattiin kuluvan vuoden 8. helmikuuta, jolloin tuulisähköä syntyi 15,32 GW:n teholla.

Britannian tuulivoimajärjestön ulkoisesta viestinnästä vastaava johtaja Luke Clark sanoo, että Britannian uusi puhtaan energian ennätys on hieno etuaikaan tullut joululahja ja että se osoittaa, kuinka tärkeää tuulivoima on nopeasti muuttuvalle energiajärjestelmälle.

- Kun sähköä todella tarvittiin pimeänä ja kylmänä sunnuntaina, tuuli tuotti sitä huomattavasti enemmän kuin mikään muu lähde. Tuulivoima on nykyaikaisen sähköjärjestelmän sydän, jonka avulla voimme taistella vaarallista ilmastonmuutosta vastaan, Clark lisäsi.

Hiljattain julkistetun Economist Intelligence Unitin raportin mukaan muiden uusiutuvien energialähteiden paitsi vesivoiman tuotanto kasvaa merkittävästi ensi vuonna, mutta ei kuitenkaan riittävästi kansainvälisesti sovittujen ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.

Lähde: EnergyLiveNews

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Shutterstock

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit

Kuinka kauan?

Nuo ennätykset ovat sinällään hienoja, mutta jos tuotetaan vaikka viisi minuuttia 16GW teholla ja sitten varttia myöhemmin vain 10GW teholla, niin tarvitaan vain 10 kpl Loviisan ydinvoimalan tehoista yksikköä (tai Britannian ollessa kyseessä vastaava määrä hiilivoimaloita), joilla saadaan sitten tuo puuttuva tehontarve katettua. Eli niin kauan kuin sähköverkon heilunta katetaan fossiilisilla voimalaitoksilla, on noista ennätyksistä puhuminen ihan turhaa.

Ari Hänninen - pe jouluk. 13 22:09:03 2019