08.01.2019, kello 10.37

Energiatehokkuus parantunut

Brittien sähköntuotanto alenee

Britanniassa tuotettiin sähköä viime vuonna 335 TWh. Se on noin 63 TWh vähemmän kuin vuonna 2005. Viimeksi tätä pienempi tuotantomäärä koettiin neljännesvuosisata sitten eli vuonna 1994, kertoo Carbon Brief -järjestö.

Vertailu vuoteen 2005 konkretisoituu sillä, että 63 TWh on suunnilleen 2,5 -kertaisesti sähkömäärä, jonka rakenteilla olevan Hinkley Point C -ydinvoimalan on tarkoitus tuottaa vuodessa. Se on myös lähes Suomen vuotuinen sähköntuotanto.

Carbon Brief -järjestön tekemä vuoden 2018 sähköntuotantoraportti perustuu dataan, joka on saatu BM Reportsilta, Sheffield Solarilta ja Britannian hallituksen elinkeinoministeriöltä.

Raportissa korostetaan, että sähköntuotanto on alentunut siitä huolimatta, että Britannian väestö on kasvanut vuodesta 2005 nykypäivään noin 10 prosenttia - 60 miljoonasta 66 miljoonaan. Taustalla on parantunut energiatehokkuus. Talous on jatkanut kasvuaan, vaikka sähköntuotanto on ensin tasaantunut ja sen jälkeen alkanut pienentyä.

Uusiutuvan energian osuus maan sähköntuotantopaletissa nousi vuonna 2018 ennätystasolle, noin kolmannekseen. Ja kun ydinvoima otetaan mukaan, vähäpäästöisten tuotantomuotojen kokonaisosuus kohosi 53 prosenttiin. Sen myötä fossiilisten polttoaineiden osuus painui alimmilleen.

Talouden ja väestön kasvusta huolimatta Britannia on kyennyt leikkaamaan kasvihuonekaasupäästöjään, kun apuina ovat olleet alentunut sähköntuotanto henkeä kohden ja puhtaampi tuotantopaletti. Henkeä kohden lasketussa tuotannossa säästöä on tullut 103 TWh vuodesta 2005 lähtien, mikä on hieman enemmän kuin uusiutuvien 95 TWh kasvu samaan aikaan.

Lähde: EnergyLiveNews

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit