02.09.2019, kello 10.06

Yli 3000 tuntia hiiletöntä tuotantoa

Brittien sähköstä hiilellä alle 1%

Hiilisähkön osuus Britanniassa on pudonnut ennätyksellisen alas. Huhti- ja kesäkuun välisenä aikana hiilellä tuotettiin saarivaltakunnan sähköstä vain 0,7 prosenttia.

Maan hallituksen julkistamat tilastot kertovat hiilisähkön tuotannon olleen kyseisenä ajanjaksona 63 prosenttia alempi kuin samaan aikaan vuonna 2018. Lasku on hallituksen mukaan ollut seurausta sen kestävästä ja johdonmukaisesta tuesta uusiutuvalle energialle, mikä on osa tavoitetta päästä irti hiilestä vuoteen 2025 mennessä.

Kuluvan vuoden 2019 aikana Britannia on selviytynyt yli 3 000 tuntia ilman hiiltä sähköntuotannossaan, mikä on lähes viisi kertaa niin paljon kuin koko vuoden 2017 aikana.

Hienoisen notkahduksen jälkeen uusiutuva energia sai tuulta purjeisiinsa ja kasvoi huhti- heinäkuun välisenä aikana 12 prosenttia. Kehitystä vauhditti erityisesti merituulivoima, jonka osuus lisääntyi neljänneksellä, kun Skotlannissa sijaitsevan merituulipuiston turbiinit virallisesti käynnistettiin.

Vuonna 2018 yli puolet Britannian sähköstä syntyi vähäpäästöisistä lähteistä, ja pelkästään kolmannes koko paletista oli uusiutuvaa, kun sen osuus vuotta aiemmin oli hieman yli 29 prosenttia. Maan hallitus haluaa myös korostaa, että 99 prosenttia Britannian aurinkoenergiakapasiteetista on otettu käyttöön vuoden 2010 jälkeen ja että aurinkosähköä tuotettiin ennätykselliset 12,9 TWh vuonna 2018, missä oli kasvua 12 prosenttia edellisvuodesta.

Britannian hallituksen teollisuus- ja energiaministeriöstä todetaan, että hiiliperusteinen sähkö on pian vain kaukainen muisto tiellämme kohti nollapäästöistä taloutta. Ministeriöstä viestitään lisäksi, että ennätysmäiset tulokset ovat maan vähähiiliseksi muuttuneen energiateollisuuden ansiota.

Lähde: EnergyLiveNews

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Shutterstock

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit