02.03.2020, kello 15.41

Valtaosa investoinneista ulkoistettu

Brittiyhtiöiltä niukasti viherinvestointeja

Britannia näyttäytyy puhtaan energian investointien edelläkävijältä Euroopassa. Sitä se toki onkin, erityisesti merituulivoimassa, mutta kolikolla on toinenkin puolensa. Valtaosa investoinneista on ulkoistettu ulkomaisille yhtiöille, kirjoittaa Guardian -lehti.


Saksalaisyhtiöt tekivät 11 kertaa enemmän vähähiilisiä investointeja kuin brittiyhtiöt vuonna 2019.

Brittiyhtiöt jäivät viime vuonna raskaasti jälkeen eurooppalaisten naapurimaidensa yritysten investoinneista puhtaaseen energiaan. Maanosan vihreän teknologian kokonaisinvestointien määrästä, 124 miljardista eurosta vain 3 prosenttia tuli brittiyrityksiltä.

Konsulttiyhtiö Oliver Wymanin raporttiin nojautuen Guardian kirjoittaa, että vuonna 2019 saksalaisyhtiöt investoivat vähähiilisiin hankkeisiin kuten sähköautoihin, uusiutuvaan energiaan ja älyverkkoihin 11 kertaa enemmän kuin brittiyhtiöt.

Lontoossa listatut yritykset sijoittivat viime vuonna 4 miljardia euroa vihreän teknologian hankkeisiin, kun samaan aikaan saksaslaisyritykset sijoittivat niihin 44,4 miljardia euroa. Saksalaisyhtiöiden ryhmästä erottuu edukseen autonvalmistaja Volkswagen, joka panostus oli yli kolmannes koko Euroopan vihreiden investointien arvosta vuonna 2019.

Tanskalaisyhtiötkin brittiyritysten edellä

Yrityskohtaista tietoa ilmastonmuutoksen torjunnasta, kasvihuonekaasupäästöistä ja sopeutumisesta ilmastonmuutokseen keräävä Carbon Disclosure Project (CDP) on rankannut Euroopan maat sen mukaan, kuinka paljon eri maiden yritykset toteuttivat viime vuonna puhtaan energian investointeja.

Ykkösenä olevan Saksan jälkeen listalla tulevat Espanja (37,7 mrd. €) ja Italia (24,3 mrd. €). Ennen kuudentena olevan Britannian edellä ovat lisäksi Ranska (6,0 mrd. €) ja Tanska (4,5 mrd. €).

Guardianin tulkinnan mukaan raportti kuvastaa hyvin niitä maita, jotka ovat tuhteja investointeja sähköisiin ajoneuvoihin ja uusiutuvan energian hankkeisiin tehneiden suuryritysten ja energiayhtiöiden kotipaikkoja.

Sitä vastoin brittiyritykset eivät ole menestyneet kovin hyvin investointirankingissa, koska suuri osa maan sijoituksista vihreään infraan on ulkoistettu muunmaalaisille yhtiöille, kuten Scottish Powerin omistavalle espanjalaiselle Iberdrolalle tai tanskalaiselle tuulivoimajätille Ørstedille.

Ilmastotavoitteet edellyttävät investointien tuplaamista

Oliver Wymanin raportti varoittaa, että 124 miljardin euron viherinvestoinneista huolimatta panostusten vähähiilisiin ratkaisuihin on kaksinkertaistuttava, mikäli Eurooppa aikoo saavuttaa ilmastotavoitteensa.

Selvitykseen kuuluneiden yhtiöiden satsaus vähähiilisiin hankkeisiin on ollut keskimäärin 12 prosenttia niiden vuotuisista kokonaisinvestoinneista. Osuuden olisi noustava 25 prosenttiin, jotta hiilineutraalista Euroopasta voisi tulla todellisuutta.

Britannia ja EU-johtajat ovat sopineet, että Euroopasta tulee ilmastoneutraali, tai nettonollapäästöinen viimeistään vuoteen 2050 mennessä. Tavoitteeseen yritetään päästä pitämällä ilmaston lämpeneminen rajoissa, joilla katastrofaalinen ilmastokaaos estetään.

Euroopan CDP:n toimitusjohtaja Steven Tebbe sanoo tavoitteen saavuttamisen merkitsevän, että Euroopan taloudessa päästöjä on leikattava suunnilleen 8 prosentin vuositahtia, mikä edellyttää perusteellista muutosta liike-elämän toimintamalleihin.

- Eurooppalaisten yhtiöiden omistajat ja niiden tekemät investointipäätökset ratkaisevat sen, onnistummeko. Investointien on siis tuplaannuttava, Tebbe korostaa.

Investoinneissa siemeniä lisäbisneksiin

Raportin mukaan lähes 900 listattua eurooppalaista yritystä teki kaikkiaan 59 miljardin euron edestä pääomainvestointeja vähähiiliseen tuotantoon ja 65 miljardin edestä investointeja tutkimukseen ja kehitykseen vuonna 2019.

Suurin investointikohde oli T&K -alueella sähköisten ajoneuvojen teknologia, johon Euroopassa sijoitettiin yhteensä 43 miljardia euroa. Sen jälkeen tuli pääomainvestoinnit uusiutuvaan energiaan, missä yllettiin 16 miljardiin euroon. Energiaverkkoihin panostettiin 15 miljardia ja älykkään energian teknologiaan puolestaan 8 miljardia euroa.

Monentyyppiset investoinnit sisältävät Tebben mukaan selvän mahdollisuuden muutosliiketoimintaan, jolla edetä kohti vähähiilistä tulevaisuutta. CDP arvioi, että uusien vähähiilisten liiketoimintamahdollisuuksien potentiaali Euroopassa voisi yltää jopa 1,22 biljoonaan euroon, mikä on yli kuusi kertaa enemmän kuin nyt hyödynnettäväksi arvioidun edun arvo – 192 miljardia euroa.

- Mutta nykyiset investointitasot eivät vielä riitä siihen, että eurooppalaiset yritykset pääsisivät polulle, joka vie nettonollaisiin päästöihin. Sellaisille teollisuudenaloille, joilla hiilen käytön vähentäminen on tosi haasteellista, pitäisi luoda paremmat edellytykset vähähiilisiin investointeihin. Siihen tarvitaan finanssimarkkinoiden ja päättäjien yhteistyötä, Steven Tebbe tähdentää.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Alamy

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit