03.09.2015, kello 09.17

Mateleviin ilmastoneuvotteluihin työntöä EU:lta

Cañete tuskastui luonnosneuvottelijoihin

Kun Pariisin huippukokoukseen on aikaa enää alle 100 päivää, paineet sopimusluonnosta väsääviä neuvottelijoita kohtaan kasvavat. EU:n ilmastokomissaari Miguel Arias Cañete tuskastui jo siihen, että tekniset neuvottelut laahaavat pahasti poliittisten puheiden jäljessä.

– Neuvotteluhuoneissa eteneminen on ollut tuskallisen hidasta. Tähän on tultava muutos ja neuvottelijoiden otettava tilaisuudesta vaarin, sillä ovi sulkeutuu pian, Canete sanoi Brysselissä elokuun lopulla pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Hän piiskasi neuvotteluihin vauhtia ja totesi, että diplomaattien laatimassa 85-sivuisessa sopimusluonnoksessa on vielä avain liikaa suluissa olevia vaihtoehtoja, jotka on saatava karsittua pois lopullisesta tekstistä. Cañete kehotti diplomaatteja joustavuuteen ja vaihtamaan ”mukavuusalueensa” asioiden priorisointiin.

Brysselin hälytyskellot saivat lähes välitöntä vastakaikua YK:n pääsihteeriltä Ban Ki-moonilta ja Ranskan ilmastolähettiläältä Laurence Tubianalta.

Päästövähennyslupauksia tarvitaan lisää

Ilmastolupaukset on tähän mennessä saatu 56 maalta, jotka yhdessä edustavat noin 61 prosenttia maailman päästöistä. Nämä lupaukset eivät kuitenkaan ole riittävän kunnianhimoisia, jos ja kun tavoitteena on YK:n asettama korkeintaan 2 °C asteen lämpiäminen.

Äskettäin julkaistun selvityksen mukaan tähän mennessä tehtyjen lupausten on miltei kaksinkertaistuttava vuoteen 2030mennessä, jotta saadaan yli 50 prosentin varmuus ilmaston lämpenemisen rajoittamisesta kahteen asteeseen.

– G20 -maista Intian, Brasilian, Saudi-Arabian, Etelä- Afrikan ja Turkin tulisi esittää päästövähennyslupauksensa viivyttelemättä, Cañete sanoi.

Hän vahvisti sen, että EU ei peräänny tavoitteestaan saada aikaan yhteinen sopimus lämpenemisen rajoittamisesta tuolle minimitasolle. EU:n mukaan uskottavan sopimuksen on sisällettävä tuntuvat päästövähennystavoitteet, viiden vuoden välein tehtävät tarkastelut, kunnianhimoiset tavoitteet vuosille 2050 ja 2100 sekä määrätietoiset läpinäkyvyys- ja laskentasäännöt.

EU ja USA vielä kaukana toisistaan

Bonnin sopimusluonnosneuvotteluja häiritsevät kuitenkin “juoksuhautoihinsa juuttuneet divisioonat”, jotka kinaavat muun muassa siitä, miten rahoitetaan vuoteen 2020 ulottuva 100 miljardin dollarin vuotuinen ilmastopotti ja siitä, miten päästöleikkaukset jaetaan rikkaiden ja köyhien valtioiden välillä.

EU ja Yhdysvallat ovat nekin vielä jyrkästi eri mieltä siitä, miten tulkitaan globaalin sopimuksen sitovuutta. Cañete kommentoi tätä kuitenkin niin, että EU:n liittolaisuussuhteet vaihtelevat ajan ja tilanteen mukaan.

– Pelaamme eri shakkipelejä samaan aikaan eri strategioilla. Mutta tähtäin on selvä, Cañete sanoi. Hän kehotti Yhdysvaltoja ja muita maita, jotka vastustavat päästövähennysten lipsumisesta asetettavia sanktioita, tulemaan esiin omilla ehdotuksillaan siitä, miten valvoa ja korjata toteutumattomia sitoumuksia.

Lähde: The Guardian
Kuva: Stephanie Lecocq/EPA

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit