17.02.2016, kello 10.18

Energiatehokkuuteen ja ympäristöön panostetaan

Cleantech-patenttien määrä kasvussa

Kotien ja rakennusten energiatehokkuutta parantavien keksintöjen määrä on kasvanut Suomessa. Tämä käy ilmi Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) tilastoista.

Yhdeksän prosenttia Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) saamista patenttihakemuksista liittyy tällä hetkellä cleantech-toimintaan. Ympäristöä ja luonnonvaroja säästäviä keksintöjä on tehty uusiutuvan energian aiheista, vesiosaamisesta, bio- ja kiertotalouden alalta, energiatehokkuuteen liittyvistä aiheista sekä jätehuoltoalalta.

Patentti- ja rekisterihallitus edistää erityisesti cleantech-toimintaan liittyvää kehitystä. Siksi biotalouteen, kiertotalouteen ja puhtaan teknologian ratkaisuihin liittyvät patenttihakemukset käsitellään nopeutetusti. PRH:n mielestä patentointi kannattaa aina — se tarjoaa yksinoikeuden keksinnön kaupalliseen hyödyntämiseen.

PRH:n mukaan rakentaminen on erityisen otollinen cleantech-kohde. Tämä näkyy rakentamisen uusissa materiaaleissa, rakennustavoissa, lämmitystekniikoissa, jätteen kierrätysmenetelmissä ja rakennusten energiankulutusta vähentävissä ratkaisuissa.

Tuore patentoitu rakentamiseen liittyvä ratkaisui on mm. Skaala Oy:n kehittämä ilmanvaihtoikkuna, joka kerää poistuvasta huoneilmasta lämmön talteen. Ikkuna vaikuttaa sisäilman laatuun ja vähentää ilmanvaihtoon liittyvä energiahukka.

Toinen esimerkki uusista cleantech-patenteista on Kaskipuu Oy:n ideoima ovi, jonka tiivistysratkaisu säästää energiaa. Tiiviste parantaa oven ilmatiiviyttä — lisäksi tiiviste pyysyy varmasti paikoillaan.

Ouman Oy taas on kehittänyt lämmönsäätöjärjestelmän, joka vähentää turhaa lämmittämistä kiinteistöissä. Järjestelmä tunnistaa rakennuksen lämmöntarpeen keräämällä tietoa eri lämmönlähteiden, kuten auringon, kodinkoneiden ja ihmisten tuottamasta lämmöstä.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit