01.11.2017, kello 09.04

EU:n Horisontti 2020 –ohjelma julki

Energia- ja ilmastokohteisiin 3,3 miljardin tuki

Euroopan komissio julkaisi lokakuun lopulla 30 miljardin euron arvoisen tutkimus- ja innovaatio-ohjelma Horisontti 2020 sisällön. Energia- ja ilmastokohteita EU:n suurimpiin kuuluvalla julkisrahoitteisella ohjelmalla edistetään vuosina 2018–2020 noin 3,3 miljardilla eurolla.

Energia- ja ilmastokohteista 2,2 miljardia korvamerkitään puhtaan energian projekteille, joita ovat uusiutuva energia, energiatehokkaat rakennukset, sähköinen liikenne ja sähkön varastointiratkaisut. Varastoinnin kehittämiseen osoitetaan erikseen 200 miljoonan euron potti, jolla tähdätään seuraavan sukupolven akkujen kehittämiseen ja tuotantoon.

Ohjelmassa painotetaan erityisesti myös rakennuskannan energiatehokkuuden parantamista niin, että pitkä ajan tavoitteen mukaisesti vuoteen 2050 mennessä EU:n rakennuskanta voitaisiin saada hiilineutraaliksi. Tähän on vinha syynsä, kun otetaan huomioon, että rakennusten lämmittäminen vie EU:n energiasta 40 prosenttia.

EU haluaa säilyttää johtoasemansa uusiutuvassa energiassa. Se panostaa seuraavan sukupolven uusiutuvan energian ratkaisuihin ja haluaa nykyrakenteita mullistavia innovaatioita, esimerkiksi aurinkoenergiaa teollisuusprosesseihin.

Komissio ei ohjelmajulistuksessaan luonnollisesti unohda kuluttajaakaan. Asiakkaille halutaan älykästä ja puhdasta energiaa, kun heidän roolinsa markkinoilla muuttuu aiemmasta passiivisesta mukautumisesta osallistuvampaan suuntaan.

Rahaa myönnetään myös projekteihin, joilla pyritään fossiilivoimalaitosten ja hiili-intensiivisen teollisuuden päästöjen pudottamiseen lähelle nollatasoa. Edistyksellinen hiilen talteenotto-, varastointi ja uudelleen käyttöteknologia (CCUS) on tässä suhteessa tikunnokassa.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit