09.09.2014, kello 16.00

Juncker piti päänsä:

Energia- ja ilmastosalkut Espanjan Cañetelle

Komission tuleva puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ei kallistanut korvaansa ilmastosuuntautuneiden MEPPIen vaatimukselle säilyttää energia- ja ilmastoasiat erillisillä komissaareilla, vaan valitsi kummankin salkun kantajaksi vain yhden komissaarin - espanjalaisen Miguel Arias Cañeten.

Juncker oli hahmotellut "kahden salkun ja yhden komissaarin" taktiikkaa jo komissaarivalintoja käsittelevässä luonnospaperissaan, jonka EurActiv -aviisi oli saanut haltuunsa julkistaen sen sekä haastatellen samalla energia- ja ympäristövaliokunnissa istuvia MEPPEjä. Parikymmentä MEPPIä ilmoitti vastustavansa Junckerin aietta, minkä perusteella EurActiv arveli Junckerin saattavan muuttaa mieltään.

Sitä Juncker ei kuitenkaan tehnyt vaan pysyi alkuperäisessä suunnitelmassaan antaa yhden komissaarin tehtäväksi hoitaa sekä energia- että ilmastoasiat. Mutta nimi kuitenkin muuttui -  brittiläisestä Jonathan Hillistä espanjalaiseen Miguel Arias Cañeteen. Liekö valinnassa kuitenkin sen verran päännyökkäystä ilmastosuuntautuneiden MEPPIen ja ympäristöjärjestöjen suuntaan, että Espanja on selvästi Britanniaa edellä uusiutuvan energian toimissaan.  Hill sai hoidettavakseen taloudellisen vakauden salkun.

Alenka Bratušek

Espanjan hallituksessa maatalousministerinä toimineen syvästi katolilaisen Cañeten nimitys ei ole kuitenkaan kirkossa kuulutettu, sillä parlamentti voi tyrmätä sen tämän naisiin kohdistamien epäasiallisten kommentien vuoksi. Cañetella on rasitteenaan myös rahanpesuepäily. 

Päällystakinkin nimi vaihtui 

Cañete saa päällystakikseen Slovenian entisen pääministerin Alenka Bratušekin, jonka Juncker valitsi yhdeksi komission seitsemästä varapuheenjohtajasta vastuualueenaan Euroopan Energiaunioni. Junckerin luonnospaperissa energiaunionista vastaavan varapuheenjohtajan paikan olisi ottanut Latvian Valdis Dombrovkis, mutta lopulta hänelle lankesi yhteisvaluutta euron kaitseminen.

Bratušek siis katsoo päälle, että Cañeten työpöydältä tulee toteuttamiskelpoinen suunnitelma energiaunionin perustamiseksi. Cañeteen kohdistunee tässä mielessä myös lisäpaineita, kun energiaunioniajatuksen tiukkana puolestapuhujana tunnettu Puolan pääministeri Donald Tusk aloittaa Eurooppa-neuvoston puheenjohtajana Herman Van Rompuyn jälkeen.

Energiaunionin pystyttämisen lisäksi uuden komissaarin agendalla ovat esimerkiksi Euroopan energiankulutuksen vähentäminen ja energiapaletin monipuolistaminen. Hänen on myös neuvoteltava Venäjän kanssa varmistaakseen kaasun toimitusten jatkuvuuden EU:hun ja sen naapurimaihin.

Kuvat: YLE

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit