07.06.2017, kello 15.57

Kivihiili jo lähes turpeen hinnoissa

Energian hinnat nousussa

Viime vuoden lopulla alkanut energian hintojen nousu jatkui vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Nousuun vaikuttivat Tilastokeskuksen mukaan vuoden alun veronkorotukset, mutta ennen kaikkea tuontipolttoaineiden kallistuminen.

Voimalaitospolttoaineista kivihiilen maailmanmarkkinahinta kääntyi selvään nousuun viime vuoden jälkimmäisellä puoliskolla. Kivihiilen veroton hinta oli maaliskuussa peräti 93 prosenttia korkeampi kuin vuotta aiemmin. Se lähentelee jo energiaturpeen verotonta hintaa.

Ennen nykyistä nousua kivihiilen hinta laski hiljalleen useamman vuoden ajan. Nyt hinta on noussut suunnilleen vuoden 2011 tasolle. Myös maakaasu on kallistunut, sen veroton hinta oli maaliskuussa 36 prosenttia korkeampi kuin edellisvuonna samaan aikaan.


Voimalaitospolttoaineiden hinnat sähköntuotannossa

Suomessa sähköntuotannon polttoaineet ovat verottomia, kun taas lämmöntuotannossa käytetyistä polttoaineista maksetaan valmisteveroa. Lämmöntuottajia rokottikin paitsi kivihiilen ja maakaasun markkinahinnan nousu myös valmisteveron kohoaminen.

Viime vuosien aikana tapahtuneen verojen osuuden kasvun vuoksi verottomien hintojen muutokset vaikuttavat yhä vähemmän verollisiin hintoihin. Vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna kivihiilen hinta oli maaliskuussa 24 prosenttia ja maakaasun 22 prosenttia korkeampi.

Myös sähkön hinta kivunnut ylöspäin

Pohjoismaiden huonontunut vesitilanne on nostanut sähkön markkinahintaa ja sen myötä myös vähittäishintoja. Kotitalousasiakkaiden sähkön hinnat kallistuivat kaikissa kuluttajaryhmissä ja olivat maaliskuussa keskimäärin 5 prosenttia korkeammat kuin vuotta aiemmin.

Yritys- ja yhteisöasiakkaiden sähkön hinnoissa oli paljon hajontaa. Pienimmillä kuluttajilla nousua oli maaliskuussa parin prosentin verran, keskisuurilla hinnat puolestaan laskivat pari prosenttia ja suurimmilla käyttäjillä hinnat nousivat 11 prosenttia.


Lähde: Tilastokeskus

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit