10.07.2014, kello 08.48

Energian osuus Venäjän BKT:sta laskee selvästi vuoteen 2040 mennessä:

Energian rooli Venäjän kasvumoottorina hiipuu

Energian panos Venäjän bruttokansantuotteeseen pienenee merkittävästi tulevina vuosikymmeninä – jopa 50 prosenttia. Vaikka energia säilyttää tärkeän perustansa Venäjän taloudessa, sen rooli kasvumoottorina hiipuu vuosi vuodelta.

Tällaiseen keskeiseen tulokseen on päädytty äskettäin julkaistussa maailman ja Venäjän energiaa vuoteen 2040 käsittelevässä analyysissa (Global and Russian Energy Outlook to 2040).

Analyysi perustuu vertailututkimukseen kolmen vaihtoehdon pohjalta, joita ovat Perus-, Uudet tuottajat – ja Muu Aasia-skenaariot. Kaikissa kolmessa Venäjän energiasektori kohtaa uusia riskejä. Todennäköisyys epäsuotuisiin skenaarioihin on kasvanut.

Jo perusvaihtoehto antaa varsin pessimistisen kuvan Venäjän talousnäkymistä, mutta Uudet tuottajat -skenaario päätyy vieläkin pessimistisempiin näkymiin.
Sen sijaan Muu Aasia- skenaario näyttää, että venäläisen hiilen ja kaasun vienti voi kasvaakin. Eipä ihme, että presidentti Putin kiirehti tekemään maakaasukauppoja kiinalaisten kanssa.

Mutta kaikissa vaihtoehdoissa Venäjän talouskasvun siivittäjänä toimineen energia-alan rooli hiipuu asteittain. Vuodesta 2010 vuoteen 2040 mennessä sen osuus BKT:sta putoaa 29 prosentista 16 prosenttiin, eli lähes puolittuu.

Paukut kotimarkkinoiden kehittämiseen

Tutkimuksen mukaan energian merkitys Venäjän taloudessa muuttuu perusteellisesti tulevina vuosikymmeninä. Venäläisten on pakko vähentää kohtuutonta riippuvuuttaan öljyn ja kaasun vientituloista.

Päättäjien on kiinnitettävä enemmän huomiota kotimarkkinoiden kehittämiseen ja samalla höllättävä vientivetoista suuntautumistaan. Jos he onnistuvat tässä, energiasektori pysyy talouden perustana, mutta muut sektorit tuottavat kasvun.


"Global and Russian Energy Outlook up to 2040" on vuotuinen julkaisu, jonka tuottavat yhdessä "Energy Research Institute of the Russian Academy of Sciences" ja "Analytical Centre of the Government of Russia". Julkaisu sisältää eri skenaarioita maailman energiamarkkinoiden kehityksestä ja niiden vaikutuksista Venäjään. Vuoden 2014 painos julkaistiin 16. kesäkuuta.


Pylväsgraafin lähde: ERI RAS, ACRF. Global and Russian Energy Outlook Up to 2040. 2014, s.119.

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit