07.02.2017, kello 15.40

BP:n globaali ennuste:

Energian tarve kasvaa 30% vuoteen 2035

Maailman energian tarve kasvaa vuodesta 2015 vuoteen 2030 mennessä 30 prosenttia, mikä tarkoittaa 1,3 prosentin vuotuista kasvuvauhtia.

Näin arvioi BP alkuvuodesta julkaistussa energiakatsauksessaan. Sen mukaan energian tarpeen kasvu on paljon hitaampaa kuin globaalin BKT:n kasvu, jonka arvioidaan olevan 3,4 prosenttia vuodessa.

Parantunut energiatehokkuus on johtanut siihen, että energian tarpeen ja BKT:n kasvutrendit ovat eriytyneet ja eriytyvät entistä enemmän toisistaan. Teknologian kehittyminen ja ympäristöhuolet ovat puolestaan johtaneet parempaan energiatehokkuuteen.

Kuvaavaa on myös se, että primäärienergian kasvusta sähkö kattaa lähes kaksi kolmasosaa. Myös se kertoo energiatehokkuuden lisääntymisestä. 


BP arvioi katsauksessaan fossiilisten polttoaineiden olevan vielä vuonna 2035 selviä pääenergialähteitä 75 prosentin osuudellaan. Vuonna 2015 vastaava osuus oli 86 prosenttia.

Kaasun käyttö kasvaa nopaemmin kuin öljyn ja hiilen. LNG:n käytön nopea laajentuminen johtaa globaaleihin kaasumarkkinoihin, joita ankkuroivat Yhdysvaltain markkinahinnat. 

Öljyn kysyntä kasvaa yhä, mutta hiljenevää tahtia. Ja polttomoottori syrjäytyy liikenteen pääasiallisena voimanlähteenä 2030-luvulle tultaessa. Hiilen käyttö puolestaan on siihen mennessä luisumassa jo alamäkeä.  

Fossiilisten dominoinnista huolimatta uusiutuvien energialähteiden kasvun öljyjätti ennustaa kuitenkin olevan huimaa. Kokonaisenergian kasvupotista seuraavan 20 vuoden aikana BP arvelee uusiutuvien kattavan puolet.

Kuva ja graafit: BP

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit