25.06.2015, kello 10.59

Maalämmön uusi hyödyntämistapa

Energiapaaluilla lähilämpöä

Uudisrakentamisessa on ryhdytty hyödyntämään maalämpöä uudella tavalla – energiapaaluilla. Maaperään lyötävät tai porattavat teräksiset energiapaalut antavat rakennukselle paitsi vakaan perustuksen myös suuren osan käyttöenergiasta.

Uusiutuvaa lähienergiaa hyödyntävän energiapaalu-ratkaisun ovat tuoneet markkinoille Uponor ja SSAB. Yhtiöt sanovat haluavansa tällä vastata uudisrakentamisen kasvaviin energia- ja kustannustehokkuusvaatimuksiin. Järjestelmää on hyödynnetty jo useissa uudiskohteissa, ja lisää on rakenteilla.

Energiapaalut toimivat perinteisen maalämmön tavoin niin, että lämmityksessä hyödynnetään maahan varastoitunutta energiaa ja viilennyksessä puolestaan maaperän matalaa lämpötilaa. Oikein asennettuna paalut kestävät läpi rakennuksen elinkaaren.

Energiapaalut säästävät kiinteistön käyttökustannuksia pitkällä tähtäimellä. Investointi maksaa itsensä takaisin parhaimmillaan 5–8 vuodessa. Lämmönsäätelyjärjestelmä nostaa lisäksi kiinteistön arvoa ja ympäristötehokkuus vuokrausastetta.

Energiapaalujärjestelmä sopii kerrostaloihin, toimistorakennuksiin ja teollisuushalleihin, joissa käytetään perustamistapana paalutusta. Käyttökelpoisuus erityyppisille rakennuksille on selvitetty analyyseillä, testikentille asennetuilla koepaaluilla ja simuloinnilla.

Kuva: Uponor

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit