20.12.2019, kello 13.18

Energiasääennuste lupaa hyvää

Jouluna kodeissa käytetään energiaa enemmän kuin normaalisti. Talven vuoksi joudumme lämmittämään, kulutamme paljon lämmintä vettä, ja paistamme kinkkua ja uuniruokaa. Pimeänä vuodenaikana tarvitsemme paljon valaistusta, ja valaisemme jouluvaloilla myös koteja ja pihoja. Joulusauna kuuluu tietysti asiaan.

Moni pohtii, onko jouluinen energiankäyttö vastuullista — tai riittääkö meillä sähkö.

Energiateollisuuden ilosanoma on, että jouluna vähäpäästöistä sähköä riittää hyvin. Teollisuuden ja palveluiden sähkönkulutus laskee merkittävästi ja kokonaiskulutus alenee jouluna jopa kymmenillä prosenteilla normaalista, vaikka kotitalouksissa eletäänkin juhlavasti.

Suomessa tuotetusta sähköstä jo 80 prosenttia on ilmastoystävällistä. Ensi vuosikymmenen aikana päästöttömän sähkön osuus nousee reippaasti yli 90 prosentin. Myös kaukolämmön päästöt ovat pudonneet kovaa vauhtia ja ensi vuosikymmenellä ne suorastaan romahtavat. Meneillään oleva kehitys tekee kotien energiankäytöstä entistä ilmastoystävällisempää — ilman, että kodeissa tarvitsee tehdä itse mitään. Kinkkua ja sen kasvisvaihtoehtoja voi paistaa hyvillä mielin.

Energiasääennuste. Ennuste sisältää varoituksia.

Joulun energiasääennuste lupaa meille luotettavaa ja toimitusvarmaa energiaa täksikin jouluksi.

Leudon sään vuoksi lämmitykseen kuluu selvästi tavallista vähemmän energiaa. Joulupäivänä sähköä kuluu enimmillään 9000 megawatin teholla — aattona mahdollisesti ajoittain jonkin verran enemmän. Tämän johtuu saunomisesta ja kinkkujen paistamisesta.

Tuulet ovat vuodenaikaan nähden heikkoja, ja tuulisähköä tuotetaan vain noin 200-300 megawatin teholla. Runsaan pilvisyyden ja pimeän vuodenajan vuoksi aurinkoenergiaa ei ole saatavilla käytännössä lainkaan.

Sateiden vuoksi erityisesti Etelä-Suomen joet tuottavat runsaasti sähköä. Vesivoimaa on muuallakin hyvin tarjolla.

Sähkön ja lämmön toimitusvarmuus on säiden puolesta huippuluokkaa.

Varoitus kotien energiankäytön turvallisuudesta. Kodeissa poltetaan kynttilöitä sekä käytetään monia sähkölaitteita, joista osa on vanhoja eikä niitä ole käytetty aikoihin. Ruoanlaiton pitkät valmistusajat voivat heikosti valvottuina aiheuttaa vaaratilanteita. Energiankäyttäjiä pyydetään noudattamaan laitteiden käyttöohjeita ja varovaisuutta sekä huolehtimaan erityisesti siitä, että lapset ja lemmikkieläimet eivät pääse aiheuttamaan onnettomuuksia.

Valoisaa ja lämmintä ja ennen energiaturvallista Joulua!

Jukka Leskelä
kirjoittaja on Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit