01.09.2017, kello 09.54

Kotimaiset polttoaineet painottuvat energiastrategian laatineissa kunnissa

Energiastrategia kunnassa on harvinaisuus

Energiastrategian laatinut kunta näyttää käyttävän enemmän kotimaisia polttoaineita kuin kunta, jolla energiastrategiaa ei ole. Vain 23 prosenttia Suomen kunnista on laatinut energiastrategian.

— Energia kannattaisi ottaa painopisteeksi, kun kunnanvaltuustot laativat uusia kuntastrategioitaan, toteaa Karjalan Koneyrittäjien puheenjohtaja Seppo Saarelainen. Koneyrittäjät ry ovat energia-, maarakennus- ja metsäkonealan yrittäjiä edustava järjestö.

Kotimaisen energian käyttäminen kunnissa näyttää lisäävän kuntien elinvoimaa. Selvitysten mukaan esimerkiksi metsähakkeen energiakäyttöön liittyvät tuet lisäävät kuntien hyvinvointia, kun tukia ohjautuu kunnallisten energiayhtiöiden käyttöön.

MTK:n ja Koneyrittäjien alkuvuonna teettämän kuntaselvityksen mukaan vain 23 prosenttia Suomen kunnista on laatinut energiastrategian. Puolet kunnista kertoi, että erillistä energiaa koskevaa strategiaa ei ole lainkaan. Tämä on yleistä etenkin alle 50 000 asukkaan kunnissa.

— Energiastrategia ja omistajaohjauksessa tehdyt linjaukset ovat kuitenkin oiva tapa, jonka avulla kuntapäättäjät voivat vaikuttaa kunnalliseen energiapolitiikkaan, Saarelainen toteaa.

Kuntien laatimissa energiastrategioissa painotetaan usein kotimaisten polttoaineiden käyttöä.

— Kotimaisten polttoaineiden käyttö piristää kuntien taloutta, koska se työllistää. Jos polttoaine on vielä paikallisesti tuotettua, saadaan energiantuotantoon käytetyt rahat myös pysymään kunnassa.

Saarelaisen mukaan metsähakkeen energiakäyttöä varten maksettava valtiollinen tuki on vahvistanut metsähakkeen hankinta- ja tuotantoketjussa tukea kuntien työllisyyttä.

Energiauutiset on julkaissut aikaisemmin MTK:n ja Koneyrittäjien teettämästä selvityksestä laajemman artikkelin täällä.

Kuva Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit