16.04.2015, kello 10.43

"Hilton" uusissa kuosissa

Energiatehokas tornisairaala

Meilahden tornisairaalan kolme vuotta kestänyt peruskorjaus kohensi rakennuksen energiatehokkuutta tuntuvasti. Sen yhteydessä rakennettiin muun muassa maalämpö- ja maakylmäjärjestelmät osaksi omaa energiantuotantoa.

Helsingin Hiltoniksikin kutsutussa rakennuksessa otetaan nyt energiavirtoja talteen ja kierrätetään niitä. Talvella lämmitetään talteenotto- ja maalämmöllä, ja jos on tarvetta lisälämpöön, katetaan se kaukolämmöllä.

– Kesällä maalämpökaivot regeneroidaan eli elvytetään vedenjäähdytyskoneiden lauhteella, hankkeen talotekniikan suunnittelusta vastanneesta Granlund Oy:stä todetaan.

Tornisairaalassa hyödynnetään myös aurinkoenergiaa. Sillä lämmitetään käyttövettä ja pesutilojen lattioita.

Lämmön tarve laskee 25 prosenttia, sähkön tarve 5 prosenttia

Tornisairaalan julkisivu on suojeltu asemakaavalla. Tästä syystä uudistettuun sairaalaan rakennettiin kaksoisjulkisivu, jolla saatiin sekä parannettua rakennuksen energiatehokkuutta että säilytettyä suojeltu ulkoasu.

Lisäksi rakennukseen vaihdettiin nykyaikaiset ikkunat. Lämmitysenergian ominaiskulutuksen arvioidaan pienentyvän peruskorjauksen myötä noin 25 prosentilla ja sähköenergian viidellä prosentilla.

Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitopiirin (HUS) uudistushankkeen tavoitteena oli tuoda vuonna 1965 valmistuneen sairaalarakennuksen olosuhteet nykyvaatimusten tasolle sekä pienentää uusilla suunnitteluratkaisuilla kiinteistön energiankulutusta.

Energiatehokkuus oli merkittävässä roolissa kaikessa suunnittelussa. Sen parantamisessa hyödynnettiin olosuhde- ja energiasimulointiohjelmisto Riuskaa, jolla on pystytty laskemaan muun muassa rakennuksen lämpötekninen käyttäytyminen erilaisissa kuormitus- ja sääolosuhteissa.


Lisää aiheesta

Kuva: Granlund Oy

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit

isojen kohteiden pumppu

Näin, vihdoinkin maalämmön on löydetty käyttöä, eli kun omakotitalot ovat liian pienikulutuksisia, niin on hienoa, että määlämmölle on käyttöä.

Milloin on tulossa, niin halpoja maalämpöpumppuja, että kävisivät ok-taloihin?

- pe huhtik. 17 12:08:51 2015