18.03.2015, kello 14.25

Arias Cañeten julistus:

Energiaturvallisuus on uusiutuvien varassa

Todellinen energiaturvallisuus nojaa Euroopassa tuotettavaan uusiutuvaan energiaan, komissaari Miguel Arias Cañete julisti avatessaan uusiutuvan energian politiikan konferenssin Brysselissä tiistaina 17.3.

– Olemme vuosia puhuneet energiaturvallisuudesta termein, joilla pyritään varmistamaan EU:n ulkopuolelta tuotavan energian saanti ja turvaamaan fossiilisten polttoaineiden reitit Eurooppaan.

Energia- ja ilmasto-
komissaari 
Arias Cañete

– Tämäkin on tärkeää, mutta se on vain toinen puoli totuudesta. Energiaturvallisuuden salaisuus on lähempänä kotiamme: puhdas, paikallisesti tuotettu uusiutuva energia, Arias Cañete sanoi.

Olemalla uusiutuvan energian hyödyntämisen edelläkävijöitä eurooppalaiset voivat Cañeten mukaan luoda enemmän työpaikkoja kasvua, suojella ilmastoa ja leikata energiantuontiaan.

– Odotan innolla keskustelua kanssanne siitä, kuinka saamme sen tehdyksi, Cañete hehkutti.

Juncker haluaa uusiutuvalle lisävahvistusta

Nostaessaan uusiutuvan energian osuuden 20 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä ja asetettuaan tavoitteeksi vähintään 27 prosentin osuuden vuoteen 2030mennessä EU markkinoi itseään maailman johtavana uusiutuvan energian edistäjänä.

– Uusiutuva energia on nyt valtavirtaa, ala työllistää yli miljoona ihmistä ja sen liikevaihto 130 miljardia euroa. Vuoden 2014 lopussa uusiutuvien arvioitu osuus oli yli 15 prosenttia, mikä osoittaa EU:n pysyvän hyvin raiteillaan kunnianhimoisten tavoitteiden saavuttamisessa, komission energian pääosasto totesi Cañeten puheeseen liittyvässä tiedotteessaan.

– Eurooppa on näyttänyt mallia muulle maailmalle, että energian hiilidioksidipäästöjä voidaan leikata.

Mutta komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker haluaa mennä vielä pidemmälle – hän on esittänyt uusiutuvalle energialle lisävahvistuksia.

Junckerin mukaan ei ole pelkästään kyse vastuullisesta ilmastopolitiikasta, vaan samalla on kyse myös teollisuuspolitiikan vakauttamisesta, mikäli haluamme vielä saada energiaa kohtuuhintaan.


Kuvat: Euroopan Komissio

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit