17.12.2014, kello 15.46

Komission työohjelmasta

Energiaverodirektiivin poisveto harmittaa

Euroopan komission työohjelmassa on Energiateollisuus ry:n mielestä paljon hyvää, mutta yksi valuvika siihen jäi. 80 pois vedettävän lainsäädäntöhankkeen joukossa on energiaverodirektiivi – yksi komission parhaimmista esityksistä, sanoo ET:n asiantuntija Antti Kohopää.

Komissio päätti vetää neuvosto-käsittelyyn vuosiksi juuttuneen direktiiviesityksensä pois, koska jäsenmaat eivät ole päässeet sopuun siitä.

– On erittäin valitettavaa, että energiaverotusta ei pystytä yhdenmukaistamaan ja kehittämään EU-maissa, Kohopää harmittelee.

Pois vedetty esitys on Kohopään mukaan ollut yksi viime vuosien parhaista, sillä se olisi toteutuessaan parantanut energiaverotuksen ympäristöohjaavuutta sekä yhdenmukaistanut energiaverotusta EU-maissa.

Lisäksi se olisi poistanut päällekkäistä ja kustannustehotonta hiilidioksidipäästöjen ohjausta. 

Asiantuntija Antti Kohopää

– Energiaverodirektiivin esittämät kaukolämmön polttoaineiden ja sähkön verotasot tuntuvat olevan liikaa muille jäsenmaille, vaikka ne vain ovat murto-osia Suomen voimassa olevista tasoista.

Suomessa olisikin Kohopään mukaan syytä laittaa merkille, että kun meillä on viime vuosina korotettu ennätyksellisesti sähkön tai lämmitykseen käytettävien polttoaineiden veroja, useimmissa muissa EU-maissa ei ole ollut valmiutta näiden verojen korotuksiin.

– Meillä tulisikin pidättäytyä uusista kaukolämmön polttoaineiden ja sähkön verojen korotuksista, jotta kilpailukykymme ei heikkene entisestään kilpailijamaihin nähden.

Myös lämmityspolttoaineille ehdotettu ympäristöohjaavuutta parantava verorakenne on koettu useissa maissa vaikeaksi. Suomessa verotusta on kehitetty jo komission esittämään suuntaan, kun on otettu käyttöön energia- ja hiilidioksidisisältöön perustuvat verot.

Työ on Suomessa kuitenkin vielä kesken, mutta direktiiviesityksen kaatumisesta huolimatta se voidaan Kohopään mukaan saattaa tältä osin loppuun vapauttamalla päästökauppasektori CO2-verosta ja siirtämällä verotuksen painopistettä CO2-veron suuntaan.

– EU:ssa tulee nyt viimeistään myös miettiä miten päästökaupan ulkopuoliseen lämmitykseen kuten kiinteistökohtaiseen öljy- ja maakaasulämmitykseen voitaisiin kustannustehokkaalla tavalla ulottaa päästöohjaus, joka on jo sähkön ja kaukolämmön tuotannossa.


Kuvat: Scanstockphoto ja ET

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit