30.04.2019, kello 09.23

Energiamuutos Euroopassa kiihtyy

Engie myy 2,3 GW hiilivoimaa

Ranskalainen energiayhtiö Engie on päättänyt myydä Saksassa ja Hollannissa sijaitsevat neljä hiilivoimalaitostaan amerikkalaiselle investointiyhtiölle Riverstone Holding LLC:lle.


Muun muassa tämä kuvassa näkyvä Wilhelmshavenin voimala siirtyy Engieltä Riverstone Holdings LLC:lle.

Kolme neljästä kaupattavasta voimalaitoksesta (350 MW, 472 MW and 726 MW) on saksalaisia ja ne sijaitsevat Fargen, Zollingin ja Wilhelmshavenin kaupungeissa. Neljäs on hollantilainen, kapasiteetiltaan 731 MW, ja se sijaitsee Rotterdamissa.

Kauppa on osa Engien strategiaa keskittyä uusiutuvan energian liiketoimintaan. Voimaloiden myynnin jälkeen hiilellä on ainoastaan 4 prosentin osuus yhtiön globaalista sähköntuotantopaletista. Jo vuonna 2015, jolloin hiilen osuus oli vielä 13 prosenttia, Engie julkisti suunnitelmansa vähentää radikaalisti hiilivoimatuotantoaan.

Myynnin jälkeen Engie-konsernin velkataakka kevenee 200 miljoonalla eurolla. Yhtiön toimitusjohtajan Isabelle Kocherin mukaan Engie aikoo vuosina 2019-2021 satsata 12 miljardia euroa laaja-alaisiin sekä yksityiselle että julkiselle sektorille suunnattaviin uusiutuvan energian hankkeisiin.

Hollanti suunnittelee sulkevansa hiilivoimalaitoksensa vuoteen 2030 mennessä. Vuonna 2021 laitoksille on tarkoitus asettaa uudet sitovat päästöstandardit. Saksassa taas maan hiilikomissio päätyi äskettäin suosittamaan hiili-exitiä viimeistään vuonna 2038.

Lähteet: pv magazine ja Reuters
Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Martina Nolte

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit