07.01.2016, kello 15.05

Vesi ja tuuli pääosissa Ruotsin sähkövuodessa 2015

Ennätyksellisestä viennistä suurin osa Suomeen

Ruotsin sähkövuotta 2015 leimasi ennätyksellinen vienti. Ennakkotietojen mukaan Ruotsi vei tuottamastaan 159 terawattitunnin sähkömäärästä 14 prosenttia. Suurin osa (17 TWh) siitä vietiin – tai tuotiin Suomeen. Tanskaankin vientiä riitti 4 TWh.

Ennätyksellisestä viennistä huolimatta sähkönkulutus ei Ruotsissa laskenut, kuten vuonna 2014 tapahtui. Vaikka vuosi 2015 oli lämmin ja sähköä käytettiin säästeliäästi, kulutus nousi 136,4 TWh:iin, jossa kasvua oli hituset 0,6 prosenttia.

Sähköntuotanto kasvoi Ruotsissa viime vuonna 6 prosenttia vuodesta 2014. Kasvua siivitti etunenässä vesivoima, jonka tuotanto nousi 75 TWh:iin edellisvuoden 66 TWh:sta.

Mutta kasvua avitti myös tuulivoima, jossa kirjattiin tuotantoennätys – 16,5 TWh. Tuulivoima lisääntyi 43 prosenttia vuodesta 2014.

Ydinvoima uuteen valoon

Ydinvoimasähköä Ruotsi tuotti viime vuonna 54 TWh, mikä on 13 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2014. Tuotannon laskuun vaikuttivat muun muassa joidenkin reaktoreiden erittäin pitkät huoltoseisokit.

Ruotsin ydinvoiman kuva muuttui kertaheitolla viime vuonna. Usean vuoden ajan kestäneistä tehonnosto-ohjelmista ajauduttiin tilanteeseen, jossa ydinvoimayhtiöt päättivät sulkea neljä reaktoria ennen vuotta 2020.

Sen lisäksi suljettiin välittömästi Oskarshamn 2, joka ei siten päässyt koskaan käynnistymään uudelleen pitkän käytöstä poissaolon jälkeen.

Markkinahinta alimmillaan sitten vuoden 2000

Sähkön keskimääräinen systeemihinta Nord Pool Spotissa oli vuonna 2015 noin 2,1,senttiä/ kWh (20 äyriä), suunnilleen 0,7 senttiä vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Hinta oli alhaisimmillaan sitten vuoden 2000. Siihen oli monia syitä, muun muassa hyvä vesitilanne ja normaalia lämpimämpi sää. Mutta myös pitkään jatkunut alavireinen maailmantalouden tilanne mataline polttoainehintoineen veti sähkön markkinahintaa alas.

Polttoaineiden ja päästöoikeuksien alhaiset hinnat madalsivat myös Saksan sähkömarkkinoiden hintatasoa, mutta sikäläinen keskimääräinen markkinahinta oli kuitenkin noin 50 prosenttia pohjoismaista markkinahintaa korkeampi.

Mihin markkinat ovat menossa?

Ruotsin energiateollisuuden Svensk Energin toimitusjohtaja Pernilla Winnhed kuvaa sähkövuotta 2015 ajaksi, jolloin moni tuttu kuvio murtui. Mihin sähkömarkkinat ovat oikein menossa?, hän kysyy.

    Pernilla Winnehed

– Jäsenyritysten kannattavuus on kovalla koetuksella. Ja samaan aikaan olemme saaneet todistaa, kuinka E.ON ja Fortum erilaisilla strategisilla valinnoillaan paloittelevat alan rakennetta.

Vielä hämärän peitossa olevat viranomaisratkaisutkin Winnehediä huolettavat, mutta silti hän näkee alan kannalta myös hyvää: Toisen vuotena peräkkäin Ruotsin sähköntuotanto oli 98 prosenttisesti hiilineutraalia. Ruotsalaista sähköjärjestelmää Winnehed kehuukin kansainväliseksi esikuvaksi.

Kuvat: Scanstockphoto ja Svensk Energi

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit