02.10.2014, kello 13.20

Havainnekuva Hinkley Point C:n ydinvoimalasta Somersetissä. A-voimala on jo poistettu käytöstä ja vuonna 1976 käynnistyneen B-voimalan käyttö lakkaa 2023.

EU suostui brittien ydinvoimarahoitukseen

Britannia ja EU ovat päässeet sopuun Hinkley Pointin ydinvoimalan rahoitusjärjestelyistä. Miljardien puntien arvosta julkista rahoitustakuuta saava Hinkley Point C on pariin vuosikymmeneen ensimmäinen uusi ydinvoimala, joka saarivaltakuntaan rakennetaan. Sen on tarkoitus tuottaa 7 prosenttia Britannian sähköstä.

EU:n pääneuvottelijana toiminut kilpailukomissaari Joaquín Almunia sanoo olevansa tyytyväinen saavutettuun sopuun, joka täyttää Unionin valtionapusäännökset. Komissio hyväksyi Almunian esityksen 8. lokakuuta.

Neuvottelutulos on tuntuva lisäpotku brittihallituksen ja ranskalaisen energiajätin EDF:n väliselle sopimukselle, jonka arvioidaan toimivan pohjana seuraavillekin valtioavusteisille ydinvoimahankkeille Euroopassa.

Aiemmin tänä vuonna heräsi jo epäilyksiä, että Hinckley Point C:n ydinvoimahanke ei etenekään suunnitelmien mukaisesti, kun EU-komission tutkimuksessa annettiin ymmärtää, että 17,6 miljardin punnan julkiset takuut ovat hukkaan heitettyä rahaa.

Sopimusluonnos vaatii vielä hyväksynnän väistyvältä komissiolta, jossa on jäseninä muutamia ydinvoimaskeptikkoja. Jotkut vanhemmat EU-virkailijat ovat huolissaan siitä, että näin tärkeä, ennakkotapausluontoinen asia annetaan vielä viime metreillä komission päätettäväksi.


Lähde: Financial Times 22.9.2014 ja 8.10.2014

Kuva: EDF

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit