24.04.2018, kello 11.37

Omavaraisuus yhtä utopiaa

EU tuo energiastaan yli puolet

Fossiilisten polttoaineiden ja ydinvoiman käytön väheneminen EU:ssa on johtanut unionin energiantuonnin lisääntymiseen, kertovat Eurostatin tuoreet tiedot.

EU:n energiantarve katetaan tällä hetkellä yli 50-prosenttisesti tuontienergialla. Vuonna 2016 unionin oli tuotava 53,6 prosenttia käyttämästään energiasta. Tuontivoittoinen trendi on jatkunut vuodesta 2004. Huippuvuosi on toistaiseksi ollut 2008, jolloin tuontia oli 54,5 prosenttia.

Tanska on viime vuosien saatossa joutunut luovuttamaan paikkansa vähiten energiariippuvaisena jäsenmaan Virolle, jonka riippuvuusaste on 6,6 prosenttia. Tanskan riippuvuusaste on 13,9 prosenttia, mutta vuonna 2005 Tanska oli vielä ainoa energian nettoviejä jäsenmaiden joukossa. Tuontivoittoisuus on siellä jatkunut nyt vuodesta 2013.

Suomen tuontiriippuvuus energiasta on perinteisesti ollut suuri, koska joudumme tuomaan kaikki fossiiliset polttoaineet – ennen kaikkea öljyn – ulkoa. Viime vuosina riippuvuus on kuitenkin pikku hiljaa laskenut ja on tätä nykyä noin 45prosenttia.

Saarivaltiot Malta ja Kypros ovat EU-maista odotetusti riippuivaisimpia tuontienergiasta, Malta 100-prosentisesti ja Kypros 96-prosenttisesti. Viiden suurimman energian kuluttajamaan joukossa vähiten riippuvaisia ovat Britannia (35%) ja Ranska (47%).

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit