17.04.2019, kello 10.38

Rahoitus käytön lisälaskulla

EU vahvisti Puolan energiatuen

Euroopan komissio on hyväksynyt Puolan yhteensä 5 miljardin euron panostuksen maan yhdistetyn lämmön ja sähkön tuotannon tukemiseen. Osaksi pakettia tullee tuesta aiheutuvien laskujen kohtuullistaminen suurten energiankäyttäjien osalta.

Vuosittainen 500 miljoonan euron tuki kohdistetaan yhdistetyn lämmön ja sähkön (CHP) tuotantolaitoksille, jotka on kytketty alueellisiin kaukolämpöverkostoihin. Tuki juoksee joulukuuhun 2028 saakka, eli sitä kertyy yhteensä 5 miljardia €.

Tukea myönnetään niin uusille, kunnostetuille kuin olemassa oleville CHP-laitoksille. Tukea voivat hakea myös muiden jäsenmaiden energiantuottajat, mikäli toimivat jo Puolassa tai mielivät sinne tuottajiksi.

Hanke rahoitetaan energiankäyttäjiltä perittävällä lisämaksulla, joka perustuu kunkin käyttäjän kulutukseen. Puolan hallitus haluaa kuitenkin, että paljon energiaa käyttävät teollisuusyritykset eivät joudu maksamaan suhteessa niin paljon kuin muut käyttäjät.

Komissio on käynnistänyt perusteellisen tutkimuksen kapasiteettimekanismiin liittyvistä suurten energiankäyttäjien maksualennuksista arvioidakseen, ovatko ne linjassa EU:n valtiontukisäännösten kanssa. Siinä selvitetään myös, ovatko maksualennukset tarpeellisia kapasiteettimekanismin rahoituksen turvaamiseksi.

Kilpailukomissaari Margrethe Vestager sanoo Puolan tukijärjestelmän auttavan osaltaan EU:ta saavuttamaan ympäristö- ja ilmastotavoitteensa vääristämättä kohtuuttomasti kilpailua. Vestagerin mukaan Puolan edellyttämät isojen energiankäyttäjien maksualennukset on kuitenkin varmistettava EU:n valtiontukisäännösten mukaisiksi.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Shutterstock

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit